lördag 25 april 2015

Muhammad: A Biography of the Prophet


Muhammad: A Biography of the Prophet
av Karen Armstrong

Jag har läst flera av Karen Armstrongs böcker om religion och de är alltid intressanta. De är på en nivå som passar mig. Biografin är skriven främst för folk som inte är muslimer och som inte heller har studerat religionsvetenskap, men samtidigt känns den inte för enkel eller ytlig. Syftet med boken är att förklara för oss som inte redan vet. Det är mycket att ta in och min läshastighet hamnade ibland på tio sidor om dagen. Jag brukar läsa snabbare.

För en del år sedan läste jag författarens biografi om Buddha. Båda böckerna handlar ju om personer som startade varsin ny religion, och det finns vissa likheter mellan upplägget, att boken handlar om personen och hur de här nya idéerna utvecklades. Men jag tyckte nog att det var lättare att ta till sig boken om Muhammed. Dels för att islam inte är så olik kristendom (det är tydligt att boken vänder sig till läsare som mest insatt i kristendom, troende eller inte), och dels för att det tydligen finns mycket biografiskt material om Muhammed och väldigt lite om Siddhatta Gotama (rimligt när man tänker på att det skiljer kanske tusen år eller mer mellan dem).

Mycket intressant och lärorik bok. Det tog tid att läsa den, men det var det värt. Just nu tycker jag att jag kan betydligt mer än när jag började läsa den, men sedan kanske det inte sitter kvar i längden. Så är det med alla faktaböcker, tycker jag. Det var mer en recension av mig än av boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar