tisdag 21 april 2015

Röd som blod


Röd som blod
av Salla Simukka

Jag läste att Salla Simukka fick idén till att skriva serien om Lumikki Andersson när hon var i en bokhandel i Tyskland och upptäckte att där fanns det mängder av deckare för ungdomar. Det gör det visst inte i Finland, och inte här heller kanske. Jag har inte tänkt på det, men det är kanske så att det finns deckare för barn och det finns deckare för vuxna, men inga YA-deckare. Därefter kom hon på titlarna – "Röd som blod", "Vit som snö" och "Svart som ebenholts". Så huvudpersonen heter förstås Lumikki, som är det finska namnet på Snövit.

Lumikki är sjutton år och har flyttat till Tammerfors för att gå på estetiskt gymnasium. Hon umgås inte mycket med andra och på morgnarna brukar hon ta några minuter för sig själv i skolans mörkrum. Men morgonen den 29 februari (om man går efter veckodagarna måste det här utspela sig 2016 – det tyckte jag var en lite rolig detalj) är något annorlunda. Överallt hänger sedlar på tork. Någon har tvättat dem. Inte i den vanliga bemärkelsen, utan som i att de har varit nerkladdade med något. Av lukten att döma – blod. Lumikki blir nyfiken, och hamnar mitt i en historia som innehåller droger, mord och ryska maffian.

Det låter livsfarligt, och det är det också. Det är verkligen inte "snällare" för att det är en ungdomsbok. Men Lumikki är ovanligt väl rustad för att klara sig. Man förstår att hon tidigare i livet har varit svårt mobbad, och att det har lett till att hon har utvecklat kunskaper som hon kan använda nu. Det finns också antydningar om att det har hänt saker i hennes liv som kommer vidareutvecklas i de kommande böckerna. Spännande.

"Röd som blod"
sopar banan med de andra deckarna jag har läst den sista tiden. Jag vet inte om jämförelsen är riktigt rättvis, för det är inte samma typ av deckare. De andra har varit stillsamma pusseldeckare. Men spelar det någon roll egentligen, när det är hela läsupplevelsen man tänker på? Så det finns absolut skäl att ströva iväg till YA-hyllan om du är ute efter en bra deckare.

Del två i serien ska redan ha kommit ut på svenska, och den tredje kommer till hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar