måndag 13 april 2015

En förgiftad man


En förgiftad man
av Peter Robinson

Peter Robinson skriver deckarserien om kommissarie Alan Banks som verkar i den fiktiva staden Eastvale i Yorkshire. Jag har hört en hel del positivt om de böckerna, men jag har inte läst någon av dem. "En förgiftad man" är en helt fristående bok. Även den här utspelar sig i Yorkshire.

Chris Lowndes kommer ursprungligen därifrån, men har bott i USA i många år. Han är en framgångsrik kompositör av filmmusik, men han drömmer också om att komponera ett klassiskt stycke. Tillsammans med sin fru planerar han att flytta till Yorkshire när de blir sextio. Men så blir det inte riktigt. När Chris flyttar till England har hans fru nyligen gått bort i cancer.

Det nya huset, Kilnsgate House, är kanske väl stort för en person, men det uppfyllde hans kriterier och priset var bra. Och han ska ju ha plats med studio, kunna ta emot gäster etc. Det visar sig dock snart att höga driftskostnader inte har varit den enda anledningen till det låga priset och att huset under långa perioder har stått tomt. Det visar sig att ett omskrivet mord begåtts i huset under tidigt femtiotal. Dr Ernest Fox förgiftades av sin fru, som hängdes. Och Chris inser att han ju känner till fallet. Fängelset där Grace Fox avrättades låg precis bredvid hans skola, och eleverna pratade fortfarande om händelsen när han gick i skolan flera år senare. Han blir nyfiken och bestämmer sig för att ta reda på mer om fallet. Och när han pratar med äldre människor i trakten börjar han tvivla på att Grace Fox verkligen mördade sin man. Tänk om hon blev oskyldigt dömd?

Det här var inte en deckare med särskilt mycket action. Det är ju förstås inte så bråttom om man gräver i ett fall som egentligen avgjordes nästan sextio år tidigare. Det är mycket att "Chris åker för att prata med någon som kände Grace Fox" och "Chris försöker ägna sig åt annat för att hans vänner inte ska tro att han har blivit tokig". Spänningen ligger mycket i att undra när han ska träffa personen som har den där avgörande informationen som aldrig har kommit fram, och vad det kan vara. Hon kanske var skyldig, helt enkelt. Hon kan ju ha haft goda skäl till att mörda sin man, även om hon vägrade uppge dem under rättegången.

Invävt i boken finns också stycken som ska komma från olika skrivna källor. En samtida redogörelse för fallet och, mer intressant, Grace Fox dagbok från 40-talet. Innan hon träffade sin man var hon sjuksköterska och hon fortsatte jobba som detta även efter hon gift sig. Dagboken handlar om hennes upplevelser som sjuksköterska i bl.a. Singapore före och under den japanska invasionen. Sedan återvände hon till Kilnsgate House för att leva ett stillsamt liv som läkarhustru. Det här är riktigt spännande att läsa om. Och man undrar förstås om det här kan ha något med själva fallet att göra. Fast egentligen hade jag hellre velat läsa en bok som bara handlar om Grace. Inte allt detta med att någon försöker ta reda på sanningen efter sextio år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar