lördag 4 april 2015

Häxig, påskig boklista


Just nu läser jag Aina Bassos "Inn i elden", en mycket bra bok – jag tror den räknas som ungdomsbok – om häxprocesserna på Vardø i nordligaste Norge. (Är det inte något om detta i Bente Pedersens serie Raija också? Men den utspelar sig väl ändå på 1700-talet?) Jag tänkte att det är bra påskläsning. Påskeldar, påsksmällare och påskkärringar har ju med tron att det var nu som häxorna var speciellt aktiva, med blåkullaresor och allt vad de nu sades hålla på med, att göra.

Så, här är min lista över häxböcker:

Aina Basso: "Inn i elden". Som jag ju sa.

Kathryn Harrison: "Glöd". Vacker och förfärande bok om en spansk silkesarbeterska som anklagas för häxeri av inkvisitionen. Och om en fransk drottning. Kanske mitt bästa tips i den här listan.

Celia Rees: "Häxa" och "Häxa – Bortom tiden". Om Mary, som flyr till Amerika efter att hennes mormor har blivit avrättad som häxa i Skottland

Maj Bylock: "Häxprovet", "Häxans dotter" etc. Det var länge sedan jag läse de här böckerna. I den första boken avrättas Annelis ... fostermor? ... för häxeri. Hon var väl en klok gumma. Den andra boken handlar också om Anneli. Jag har för mig att hon måste vara försiktig så att ingen tror att hon är en häxa. Sedan är det fem böcker om Annelis son som får studera i Uppsala och blir läkare på riktigt. Jag kanske borde ha kollat upp lite mer om vad serien handlar om innan jag skrev det här. ;-)

William Shakespeare: "Macbeth". De mest klassiska häxorna.


Margit Sandemo: Sagan om Isfolket. Släktsaga i 47 delar med många häxor.

Zilpha Keatley Snyder: "The Headless Cupid". Barn intresserar sig för häxkonster i USA ca 1970. Bra!

Inger Edelfeldt: "Juliane och jag". Tonåringar intresserar sig för häxkonster i Stockholm ca 1980. Bra!

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Engelsforstrilogin. Tonåringar ÄR häxor i Bergslagen i nutid. Bra!

Malcolm Bird: "Häxkonster för praktiskt bruk". Bli en häxa! Massor av praktiska tips på hur man bör bo och klä sig, hur du lockar sniglar till trädgården och blir av med älvor, recept, stickmönster, gammalt skrock etc. Väldigt roligt. Den finns aldrig på plats när man vill titta i den p.g.a. utlånad. Alla gillar den här boken.


Jeanette Wintersons "The Daylight Gate" och Therése Söderlinds "Vägen till Bålberget" har jag inte läst, men av alla andras påsktips så förstår jag att det måste jag verkligen se till att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar