fredag 17 januari 2014

Det hungriga slottet


Det hungriga slottet
Författare: Isabella Nilsson
Bildberättare: Kristin Lidström

Jag läser inte dikter i vanliga fall, men jag ville ändå läsa "Det hungriga slottet" efter hyllningar i bloggar och för att den såg fin ut. Bara en sån sak som att den är bunden utan rygg, så att man liksom ser bladen, trådarna och limmet i stället. (Det finns säkert en term för det.)

Jag kan inte bedöma dikter eftersom jag har läst så få. Kanske något jag borde gå in för? Men jag uppskattar ordlekarna i de här. Alla de finurliga kopplingarna mellan saga och mat. För det handlar om ett slott i ett sagorike, vars invånare ömsom svälter sig och ömsom frossar i mat, och det finns en massa tabun och skam kopplat till detta. Naturligtvis handlar det lika mycket om verkligheten.

De färgstarka bilderna förstärker sagokänslan i dikterna och berättar egan små historier. Dessutom är de vackra. Jag tror inte att det hade blivit alls samma upplevelse om bilderna inte hade funnits.

Jag vet inte riktigt vem jag skulle rekommendera "Det hungriga slottet" till. Men jag gillade den och det är roligt att läsa något lite udda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar