lördag 8 juni 2013

The Grass is Singing


The Grass is Singing
av Doris Lessing

Vi läste Doris Lessing debutroman i Läsecirkeln nu senast. Jag hade bara hunnit läsa halva boken inför mötet, så jag hängde inte riktigt med i vad de som hade läst ut den pratade om. Men man vet u redan från början hur det kommer att gå. Det är Sydrhodesia (Zimbabwe), antagligen i slutet av 1940-talet. Farmarfrun Mary Turner hittas mördad utanför sitt och makens eländiga lilla hus. Deras svarte tjänare Moses erkänner brottet. Men varför verkar grannen, som har kallats till platsen, förakta den döda Mary?

Sedan får man läsa om allt som hände tidigare. Hur Mary efter en eländig barndom lyckas skapa sig ett liv som hon trivs med. Ett sekreterarjobb, en trevlig bostad i ett sorts hem för ogifta kvinnor, många vänner att bekanta att umgås med. Hon saknar egentligen ingenting. Hon är inte intresserad av att gifta sig och bilda familj. Men när hon råkar höra några andra skvallra om henne så blir hon bestört. Bara det att man tar om henne bakom hennes rygg ... Men att de dessutom tycker att hon är lite löjlig, och jag tror också att de antyder att hon är lesbisk. Hur som helst bestämmer hon sig för att hon måste gifta sig. Och efter det går det bara utför.

Tillvaron på farmen verkar fruktansvärd. Mary har ju lyckats gifta sig med den ende idealistiske farmaren på många mils avstånd. Medan alla andra tänker på hur man ska tjäna så mycket pengar som möjligt, så vill Dick Turner experimentera med olika grödor och ta väl hand om jorden. Mary är helt ensam i ett stekhett hus, utan något att göra eller någon att prata med. År ut och år in.

Om man inte har något emot att berättelsen rör sig mot undergång så är det en fantastiskt bra bok. Ja, den är väl bra i vilket fall som helst, men om man absolut vill ha ett lyckligt slut så ska man välja en annan bok. Det finns så mycket att fundera på här. Varför går det som det går? Vad hände egentligen? Är det Marys eget fel att hon blir mördad? Är det väldigt enkelt för mig att sitta i en behagligt tempererad lägenhet i Sverige 2013 och tycka att Mary och Dick kunde ha löst sina problem på ett enkelt sätt? På den sista svarar jag ja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar