lördag 15 juni 2013

Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll


Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll
av Linda Belanner & Fredrik Persson

Den här gick snabbt att läsa! Det är en ungdomsbok som är ganska lättläst, rolig och där det både är lite mystiskt och spännande. Mattias ser ut som en vanlig tonårskille, men man får snabbt veta att han är Dödens medhjälpare. Det är meningen att han ska hämta de som dör. Men han är jättedålig på det. Mattias vill ju inte att någon ska behöva dö, även om Döden försöker förklara att folk måste dö.

Mattias första misslyckande heter Zahra. En tuff tjej som vägrar dö. Så Döden tvingar Mattias att göra ett nytt försök. Han ska låtsas vara en ny elev i Zahras klass och ta tillvara på farofyllda tillfällen. Men nu vill Mattias absolut inte att hon ska dö!

Man måste läsa vidare hela tiden. Hur kommer det sig att Mattias är Dödens medhjälpare? Och kommer han bli tvungen att döda Zahra? Ett kapitel till bara. Plötsligt har man läst ut hela boken! Tur då att det finns en fortsättning, "Och bingo är bara för de förlorade". Ibland tycker jag att språket känns lite väl enkelt, men jag tänker att i en ungdomsbok är det kanske inte fel. Och boken är ju bra.

Sedan kan jag förstås inte undgå att tänka på Maria Ernestams "Caipirinha med Döden", som har en liknande idé. Fast där blir ju Dödens medhjälpare lite väl entusiastisk i stället och dödar folk på helt fel grunder. Så, helt olika idéer egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar