lördag 22 juni 2013

Ryssar är såna som gillar björkar


Ryssar är såna som gillar björkar
av Olga Grjasnowa

Jag har vaga minnen av att det pratades mycket om Nagorno-Karabach på 90-talet när Armenien och Azerbajdzjan krigade om området. Huvudpersonen i "Ryssar är såna som gillar björkar", Masja, var barn i Baku vid den här tiden, när folk med fel etnicitet förföljdes och dödades. Men hon vill inte ens prata med sin pojkvän Elias om vad som hände där i Azerbajdzjan innan hon och hennes föräldrar kom till Tyskland.

Masja pluggar på universitetet. Hon ska bli tolk och vill helst jobba för FN. Men så hamnar hon i en kris och bestämmer sig för att åka till Israel och jobba som tolk för någon liten ideell organisation. I Israel har hon släktingar från Azerbajdzjan. Masja och hennes mamma är judinnor. Masjas mormor överlevde Förintelsen och Masjas mamma var väldigt tveksam till att flytta till Tyskland. Men till slut tyckte hon ändå att det var ett bättre alternativ än Israel.

Det är som att Masja och hennes närmaste vänner är fel vart de än är. Masja har liksom fel bakgrund oavsett vilket land hon är i. Hennes kompisar råkar ut för liknande saker. De får frågor om var de kommer ifrån, egentligen, eller har problem med att få förnyat visum till USA mitt under studietiden på ett amerikanskt universitet.

Man får läsa om en tid i Masjas liv som är väldigt svår, och som verkar riva upp minnen från saker som hon såg i baku när hon var liten. Masja mår inte bra och det blir jobbigare och jobbigare ätt läsa om. Men samtidigt är hon tuff och rolig. Jag tyckte att slutet av boken kom lite plötsligt. Jag är nästan osäker på vad som hände. Men jag hoppas att det betydde att det ordnar sig för Masja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar