tisdag 3 april 2012

Hungerspelen


Hungerspelen
av Suzanne Collins

Äntligen har jag läst boken alla pratar om. Jag har förstås planerat att läsa alla tre böckerna hela tiden, men naturligtvis har det inte blivit av förrän filmen har premiär ... Numera känner väl alla till böckerna, även de som inte har läst dem. Ja, åtminstone den som läser den här bloggen, eftersom den uppenbarligen är en bloggläsare.

Där USA ligger nu finns i framtiden en stat som kallas Panem. Den styrs från Huvudstaden, där de mest privilegierade bor, och består utöver det av tolv distrikt som sinsemellan är ganska olika. Det fanns ett trettonde, men som straff för en revolt utplånades det distriktet. Övriga tolv distrikt straffas genom att man varje år kräver en tribut. En pojke och en flicka från varje distrikt lottas fram och de 24 ungdomarna spärras in på en jättelik utomhusarena där de kämpar på liv och död tills bara en återstår. Vinnaren och dess distrikt får fina priser, men systemet gör att fattiga missgynnas, både att de fattiga i distrikten löper större risk att väljas och att de från fattiga distrikt har mindre chans att klara sig i tävlingen. Allt sänds i TV, som om det vore underhållning. Och för de från Huvudstaden är det underhållning. Övriga medborgare tvingas låtsas att de tycker att det är underhållande. Det är en del av straffet för revolten.

Katniss bor i distrikt 12, det sämsta och fattigaste disktiktet. Hon är den tävlande flickan från det distriktet det här året. Hon har en del överlevnadsfärdigheter som kanske kan hjälpa henne, men det är alltid de från de finaste distrikten som har bäst förutsättningar. De tränas redan från att de är små och får fler och bättre sponsorgåvor. Men tyvärr är den andre tävlande från hennes distrikt en kille som hon står i viss tacksamhetsskuld till, och som möjligen tycker bra om henne. Tyvärr, för att bara en kan överleva. Och Katniss kan inte veta om han tycker om henne på riktigt eller om det bara är taktik. Det viktiga för henne är att överleva så länge som möjligt, för hon vill inte att hennes mamma och syster ska behöva se henne lida och dö i TV.

Det är en mycket spännande historia. Jag visste lite hur det skulle gå till slut, men inte vad som skulle hända på vägen. Jag tyckte inte att det förstörde historien. Men det bästa av allt tycker jag är världen. Den är verkligen helt sjuk och väldigt intressant. Jag hoppas man får veta mer om den i de senare böckerna. Tydligen är det en värld som är något mer teknologiskt avancerad än vår. Hungerspelen är inne på sitt 74:e år, så jag gissar att det ska föreställa att utspela sig om cirka 100 år. Men i Katniss fattiga distrikt känns det nästan som att de har en medeltida ekonomi. De tjuvjagar och byter till sig saker på en marknad. Det finns elektricitet, men oftast bara några timmar om dagen (förutom under Hungerspelen, eftersom alla måste följa dem på TV).

Jag var för övrigt väldigt nöjd över att jag lyckades placera Distrikt 12 geografiskt redan innan man fick reda på var det låg. Appalacherna så klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar