onsdag 11 april 2012

Die verlorene Ehre der Katharina Blum


Die verlorene Ehre der Katharina Blum oder Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann
av Heinrich Böll

Jag har en liten tysk utmaning i år, nämligen att försöka läsa tre böcker på tyska. Jag har legat av mig så med tyskaläsningen. "Die verlorene Ehre der Katharina Blum" verkade bra att börja med. Dels är den ganska kort, dels har jag läst den tidigare på svenska ("Katharina Blums förlorade heder", läst före bloggens tid). Men jag tyckte inte att den var särskilt lättläst och den tog lång tid att läsa. Jag förstod inte alla ord, men det går ju ändå att hänga med. Och det är ett intressant ämne som romanen behandlar.

Katharina Blum är en ung, skötsam kvinna som på en fest träffar en man som hon genast blir förälskad i. Han får följa med hem till hennes lägenhet och nästa morgon är han försvunnen. Han har inte smitit från Katharina, utan från polisen som bevakar huset. Mannen är misstänkt för ett par grova brott och det verkar som om Katharina har visat honom ett sätt att ta sig ut ur huset osedd. Hon tas in för förhör.

Några dagar senare (detta får man veta i början av boken, så det är inte en spoiler) mördar Katharina en journalist. Vad var det egentligen som drev henne till detta?

Det här är inte en deckare (vilket kommenteras flera gånger i boken), utan en kritik mot vissa typer av journalism. Så fort Katharina kan sammankopplas med en misstänkt brottsling är det tydligen fritt fram att gräva fram det värsta man kan hitta i hennes förflutna, och att lägga ihop två och två till fem för att få ihop riktigt sensationella artiklar. Och vad kan Katharina göra åt det?

Det finns en inledande kommentar till boken om att eventuella likheter mellan bokens ZEITUNG och verklighetens Bild-Zeitung varken är avsiktliga eller tillfälliga, utan oundvikliga. Jag tror att författaren hade en del verkliga fall i åtanke när han skrev boken.

2 kommentarer:

  1. Kul att du är i gång med din tyska utmaningen! Den här har jag läst, fast på svenska, en gång i tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ganska nöjd med att jag ligger i fas (om jag ska läsa 3 bör jag ju ha läst den första senast i april ...). Det blir nog Claudia Schreiber eller Ferdinand von Schirach härnäst. :)

      Radera