tisdag 20 december 2011

The Future of Us


The Future of Us
av Jay Asher & Carolyn Mackler

Hur väl minns man egentligen 1996? Vad man gjorde har man väl ett hum om, men hur såg tekniken ut? Vad fanns det för webbsidor? Jag hade internet hemma, men det var det långt ifrån alla som hade. I inledningen till "The Future of Us" står det att 1996 hade mindre än hälften av alla high school-elever i USA använt internet. En sak är i alla fall säker. Sommaren 1996 var det över sju år kvar till lanseringen av Facebook.

Sommaren 1996 är Emma Nelson sexton år och har just fått en dator i present av sin pappa. I USA var visst det enda man behövde för att koppla upp sig ett telefonjack och en CD-ROM från AOL. Grannarna bredvid skickar över sonen Josh med en AOL-CD-ROM som de har fått som reklam. Joshs föräldrar tycker att internet verkar skumt, men nu när Emma har fått en dator så vill hon kanske testa. Stämningen blir lite obekäm, för fram till ett halvår sedan var Emma och Josh bästa kompisar och var hemma hos varandra hela tiden. Men det hände något och efter det har de undvikit varandra.

När Emma har installerat AOL (detta tar så klart ett par timmar) så förväntar hon sig att få upp en AOL-startsida. I stället får hon upp något jättekonstig. En otroligt oöversiktlig och rörig sida med texten "facebook" längst upp, och det konstigaste av allt: en bild på någon som liknar henne men ser mycket äldre ut, har samma födelsedatum (år okänt) och heter Emma Nelson Jones. Jones? Emma är övertygad om att det är Josh som skämtar och har gjort något med CD-ROM:en. När hon visar Josh så är han också övertygad om att det är ett skämt, men han har absolut inte de kunskaper som skulle behövas. Det måste vara någon annan. Men vem? Och hur?

Emma blir mer och mer övertygad om att Facebook är på riktigt. Alltså en webbsida från framtiden. Då blir det extra jobbigt att Emma Nelson Jones, år 2011, inte alls verkar lycklig. Men om Emma ändrar något nu, innebär inte det att framtiden också förändras? Kanske kan hon göra så att framtida Emma blir lycklig? Men inser hon vilka konsekvenser hennes ändrade av samtiden får för framtida Emma? Och för framtida Josh?

Jätterolig idé verkligen, och väl utförd också. Egentligen är det väl en ungdomsbok, och för ungdomar måste ju 1996 vara för väldigt länge sedan. När de var bebisar. Säkert roligt att läsa om hur det var på den tiden, och inte konstigt att de behöver den korta inledningen om hur ovanligt internetanvändande var på den tiden och att Facebook inte fanns än. Det var ju inte så länge sedan, så vardagen liknar nutiden om det inte hade varit för teknikprylarna. En person i hela boken har mobiltelefon. Och telefonnummer kan man kolla upp i kataloger som finns på biblioteket. När man läser om det kommer allt tillbaka. Det är alltså den perfekta boken för den som är född under tidigt 80-tal eller tidigare, men som ändå läser ungdomsböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar