tisdag 6 december 2011

Darkside


Darkside
av Belinda Bauer

Jonas Holly är den ende polisen i den delen av Somerset där han växte upp. Det är så lantligt det kan bli, och det händer inte mycket mer än att ett och annat får fastnar i någon buske. (Förutom att seriemördaren Arnold Avery begravde sina offer i trakten, men det var länge sedan nu. Det var vad Bauers förra bok, "Blacklands" handlade om.) Det är ett lugnt jobb för en äldre polis i slutet av sin karriär och egentligen inget för en ung man som Jonas. Han hade också tänkt sig något helt annat när han utbildade sig, men så blev hans fru svårt sjuk och han behövde ett jobb som inte var så krävande för att han skulle kunna lägga mer tid på att hjälpa henne.

Men plötsligt händer det något i lilla Shipcott! En äldre dam blir mördad i sin säng. Helt oförklarligt, eftersom hon var förlamad och knappt kunde kommunicera. Om det nu inte var någon sorts barmhärtighetsmord. Hur som helst så är det inte Jonas sak. Han är bara en village bobby, och mordutredningar sköts av riktiga kriminalare från Taunton. Normalt sett skulle väl ändå den lokala polisen få en roll i utredningen, med tanke på hans ovärderliga lokalkännedom. Men så jobbar inte kommissarie Marvel. Han anser att Jonas är en fullständig idiot, och det är inte utan att Jonas faktiskt känner sig som en idiot när folk frågar honom om utredningen och han inte kan svara. Han har också skuldkänslor för att han inte lyckades förhindra mordet. Är det inte hans jobb som village bobby att skydda människorna i trakten? Och så börjar de hånfulla lapparna dyka upp ... "Call yourself a policeman?"

Jag är lite osäker på vad jag tycker lösningen av fallet. Var det så det hängde ihop? Var inte det ett populärt knep i thrillers som jag läste på gymnasiet (oftast skrivna på 80-90-talet)? Är jag besviken? Lite. Men samtidigt så är det så himla snyggt gjort. Ledtrådarna som inte verkade leda någonstans ... Så klart de ledde hit! Jag förstod hur det hänger ihop innan det faktiskt avslöjades, men jag tror nog att det är avsiktligt att läsaren ska förstå precis då. Det ökade bara spänningen inför upplösningen.

Jag kan rekommendera både "Blacklands" och "Darkside". Man får en liten bonus om man läser dem i rätt ordning. Man får veta lite om hur det gick för några av personerna i "Blacklands", eftersom "Darkside" utspelar sig i samma lilla by några år senare. Det är inte så att de har några större roller här, men Jonas känner ju alla i byn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar