lördag 10 januari 2009

För fulla segel, Kaja!


För fulla segel, Kaja!
av Ester Ringnér-Lundgren

Den här boken utspelar sig kort efter föregående bok. Det är fortfarande sommarlov och Kaja ska åka ut på landet för att hälsa på sin bästa kompis Git. Mamman är glad för att Kaja ska resa bort ett tag, för det är nån smugglarhistoria på gång igen, och förra gången var ju Kaja närmare händelsernas centrum än mamma tyckte om.

Gits pappa är förvaltare på en herrgård och de bor strax intill. Kaja blir förtjust i särskilt ett rum och några av de utställda föremålen på herrgården, som är öppen för visning. Men till hennes förtvivlan blir ett av föremålen stulet! Men hon och Git har minsann sett en skum typ på herrgården. Säkert är det han som har gjort. men vem han är vet de förstås inte.

Tillbaka i staden tillbringar Kaja mycket tid på en fullriggare som har gjorts om till café. Hennes bror och grannes pojkar sommarjobbar nämligen med vykortsförsäljning och annat där. Men så inträffar det en del märkliga saker på båten. Har Kaja hamnat mitt i någon mystisk historia igen?

Trevlig bok, som vanligt. Lite spännande också. Men det är värst vad det smugglas guld och juveler i gamla ungdomsböcker. Är det verkligen det vanligaste smuggelgodset?

Kaja:
1. "Kaja och spökbåten"
2. "Skicka Kaja!"
3. "Hemligt budskap, Kaja!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar