tisdag 30 december 2008

Hemligt budskap, Kaja!


Hemligt budskap, Kaja!
av Ester Ringnér-Lundgren

Jag har läst att det är många som läser Ester Ringnér-Lundgrens böcker (åtminstone Lottaböckerna) efter årstid, snarare än i ordning. Det har jag verkligen inte lyckats med när det gäller den här boken, för "Hemligt budskap, Kaja!" börjar med skolavslutning och utspelar sig de första dagarna på sommarlovet.

Kaja bor i en liten stad vid havet och i den här boken hittar hon en flaskpost på stranden. Spännande! Tyvärr har den improviserade korken i flaskan inte hållit riktigt tätt, så brevet går inte att läsa. Det är bara ett par bokstäver som är läsliga, men de ger ingen betydelse - förrän Kaja vaknar ur en mardröm och inser vad det måste stå på lappen.

Mysigt förstås, som de flesta av Ester Ringnér-Lundgrens böcker. Havet är ju ofta ett viktigt inslag även i t.ex. Lottaböckerna, men i Kajaböckerna kan författaren skriva hur mycket hon vill om havet, sjömän etc. Kaja bor nära hamnen, hennes pappa är kapten och många av de andra vuxna hon känner arbetar med sjöfart. I just den här boken handlar det mycket om säkerhet och att man måste ha tillräckliga kunskaper innan man ger sig ut till havs.

Kaja:
1. "Kaja och spökbåten"
2. "Skicka Kaja!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar