söndag 25 januari 2009

Drottning Pokou


Drottning Pokou - Concerto för ett offer
av Véronique Tadjo

Véronique Tadjo är en författare vars namn jag hittade när jag letade efter böcker till mitt Jorden runt-projekt, men eftersom hennes böcker ofta verkar handla om gamla myter och liknande så passade de inte riktigt in där. Däremot verkade hon intressant att läsa utanför projektet.

Berättelsen om drottning Pokou är välkänd i Elfenbenskusten, där författaren är uppvuxen. Drottning Pokou verkar faktiskt vara en historisk person som levde för ca. 300 år sedan. Enligt legenden offrade hon sitt enda barn för att rädda sitt folk när de var på flykt och utropades därefter till drottning över folket, som tog namnet Baule, efter frasen "ba-ou-li" ("barnet är dött").

I boken om drottning Pokou utforskar Véronique Tadjo berättelsen om barnaoffret. Först berättar hon en bakgrundshistoria om Pokous barndom och om hur hon, efter att hon gift sig, var barnlös i många år innan hon fick sitt enda barn. Sedan följer många versioner av händelserna kring offret och dess efterspel. I några lever hon vidare utan barnet, i några berättelser följer hon barnet ner i floden (barnet kastades i en flod för att blidka den, så att folket kunde korsa den och på så sätt undkomma sina förföljare). I en version vägrar hon att offra sitt barn, och historien blir väldigt annorlunda.

Men det talas också om att legenden om Pokous offer bara är bildlig, och att det egentligen inte var ett barn som offrades. Eller var det någon annans barn?

Speciell bok. Läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar