fredag 30 januari 2009

En sommar med Elly


En sommar med Elly
av Ebba Edskog

Detta är fortsättningen på "Elly från Kvarngården". Det finns bara de här två böckerna i serien. Lite synd, för dessa är några av de bästa B. Wahlströmsböcker jag har läst. Elly känns som en mycket mer genomtänkt karaktär än många andra hjältinnor i böcker från det här förlaget. Åtminstone av de B. Wahlströmsböcker som jag har läst att döma. Bra miljöer också. Ett tips för flickboksläsare.

Det är sommarlov. Elly har hunnit bli tio år och har just slutat folkskolan. Hon började nämligen skolan redan när hon var fem år. Elly kan inte låta bli att lägga märke till att hon får hjälpa till ganska mycket hemma jämfört med många av sina vänner, men samtidigt tycker hon att hon har ett friare liv än de barnen som bor i staden. Hon springer runt lite som hon vill för det mesta, men just nu är hon rädd för att ta den vanliga vägen in till staden. Då måste hon nämligen passera den ilskne slaktaren, som är så elak mot sin dotter. Riktigt mystiskt blir det när slaktarens dotter försvinner. Ellys bror säger att hon säkert har blivit slaktad.

Böckerna är från slutet av 60-talet, men utspelar sig "förr i tiden". Jag vet inte exakt när. De vuxna i den här boken pratar om ett krig, men jag vet inte vilket. Första världskriget eller andra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar