torsdag 1 januari 2009

Manon Lescaut


Manon Lescaut
av Abbé Prévost

Pojke träffar flicka. Pojken ska egentligen gå in i Malteserorden snart (det är han som berättar hela historien och vi får aldrig något riktigt namn på honom, bara chevalier des Grieux eller abbé des Grieux, lite beroende på vad han pluggar till för tillfället). Flickan, Manon Lescaut, ska precis sättas i kloster av sin familj. Men i stället rymmer de tillsammans. Först har de någon idé om att de ska gifta sig, men det blir inte av. I stället bor de bara ihop. De är 16 och 17 år gamla och har inga inkomster. Däremot har de en hel del utgifter, både de nödvändiga och de som beror på att Manon älskar lyx och nöjen. Hon kan inte stå ut med tanken på att inte ha råd med allt hon vill ha, även om des Grieux beskriver henne som ointresserad av pengarna i sig. Fast han har väl en tendens att inte se riktigt klart när det gäller Manon...

När pengarna tar slut tycker Manon att det enda vettiga är att hon blir älskarinna åt någon rikare man, som hon försöker pressa på så mycket pengar som möjligt. Hon vill ha tillräckligt för att försörja des Grieux också. Det verkar inte som om hon tycker att det är något fel med det. Men de Grieux vill ju förstås ha Manon för sig själv, och försöker låna och fuska sig till pengar. Ofta hamnar de i allvarliga knipor, för det mesta på grund av Manons nöjeslystnad och obetänksamhet, blandat med ren otur.

Det märks att boken inte är helt ny (den är skriven på 1700-talet), men den funkar fortfarande. Egentligen är den en del av en mycket längre roman. Chevalier des Grieux är en person som romanens egentligen huvudperson och berättare träffar på, och vars historia han får höra. Resten av romanen har dock inte uppnått samma klassikerstatus som biten om chevalier des Grieux och Manon Lescaut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar