torsdag 2 augusti 2007

Den fördröjda finalen


Den fördröjda finalen
av Lemony Snicket

Det här är den tolfte och näst sista delen i serien om Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Kommer de att få någon lösning på mysterierna någon gång, och kommer barnen bli kvitt sina fiender och förföljare? Och kommer man fortfarande säga att Violet, Klaus och Sunny är den goda sidan, när de ibland tvingas utföra onda handlingar? Kan man säga att det finns en god och en ond sida, eller är det bara två sidor som står emot varandra utan att vara varken goda eller onda?

I början av den här boken ankommer de till Hotell Denouement, som sägs vara den sista säkra tillflyktsorten för den sida i schismen som vi kan kalla "den goda". Denouement är det franska ordet för upplösning, och upplösningen ser ut att vara nära.

När man läser de här böckerna ska man inte förvänta sig att de handlar om människor som reagerar normalt och trovärdigt. I stället är det idéer och gåtor som är det viktiga, och det är så roligt med alla små ledtrådar och när något händer som visar att det där som hände i en av de första böckerna hade en viktig betydelse. Inte ens dediceringen, som man knappt ens lade märke till förrän efter kanske ett par tre böcker, saknar betydelse. Men man måste kunna acceptera en berättelse som ofta är helt absurd. (I den här boken visar det sig t.ex. att domstolen har tolkat uttrycket "rättvisan är blind" som att alla i rättssalen måste ha på sig ögonbindel. Smart? Nej.) Men detta är väl inte de enda barnböcker i den här stilen. Hur realistisk känns Willy Wonkas chokladfabrik egentligen?

Den sista delen i serien har kommit ut på engelska, så just nu undviker jag att läsa om böckerna på internet. Jag vill inte ha några spoilers! Men jag har upptäckt att de har börjat ges ut i en väldigt snygg pocketutgåva på engelska, och tydligen kommer det finnas en massa annat material (som inte har med berättelsen att göra) i dem. Det finns dessutom ett par andra relaterade böcker. Kanske ett sätt att tjäna mer pengar på serien, men de kan ju vara kul för det.

På de engelska ljudböckerna har det funnits en specialskriven låt till varje bok, av ett band som heter The Gothic Archies och även har gjort musik till Neil Gaimans "Coraline". Låten till den första boken har legat ute på Lemony Snickets hemsida, och jag gillade den jättemycket. Jag har gärna velat höra de andra också. Men att köpa alla tretton ljudböckerna bara för att höra en låt på varje verkar kanske lite dyrt och onödigt. Men, i höstas kom det ut ett samlingsalbum, med alla tretton låtarna plus ett par till. :-D Måste ha! Men jag ska vänta tills efter jag har läst den trettonde boken, ifall det skulle finnas spoilers i texten till den sista. En bit av låten till den första boken användes i den här roliga reklamfilmen för den trettonde boken.

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv:
1 & 2. Lite om "En olustig början" och "Reptilrummet".
3 & 4. Lite om "Den sorgsna sjön" och "Det sällsamma sågverket".
5. "Den skräckfyllda skolan"
6. "Det hemliga hisschaktet"
7. "Den bedrövliga byn"
8. "Det hotfulla hospitalet"
9. "Det tvetydiga tivolit"
10. "Den slippriga sluttningen"
11. "Den gruvliga grottan"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar