onsdag 1 augusti 2007

Paradise Kiss 1 & 2



Paradise Kiss Vol. 1
Paradise Kiss Vol. 2
av Ai Yazawa

Ovanligt murriga omslag för att vara manga, speciellt för manga som riktar sig till tjejer och handlar om mode. Det är ju iofs inte till de allra yngsta de riktar sig... "Older Teen, 16+", står det på baksidan. Ai Yazawa är hon som har gjort en av mina favoritserier, Nana, och det är naturligvis därför som jag har börjat läsa Paradise Kiss.

Nana och Paradise Kiss började gå i olika tidningar ungefär samtidigt, men Paradise Kiss är avslutad och Nana pågår fortfarande. Jag tror inte att några av hennes tidigare serier har översatts till engelska (eller svenska, men det är fullt möjligt att något översatts till t.ex. tyska eller italienska), men hon har även designat karaktärer till Princess Ai, som är översatt till svenska. Det är den mangan som Courtney Love är en av författarna till.

Tillbaka till ParaKiss. Yukari är en helt vanlig japansk tonårstjej, som kämpar med sina studier. Inte för att hon har något särskilt mål, men man ska skaffa en utbildning, det är vad alla förväntar sig. Så en dag blir hon mer eller mindre kidnappad av två udda personer - en lång kille klädd i 1800-talsaktiga kvinnokläder och en punkare med alla typiska attribut. Yukari svimmar och vaknar upp i en modestudio som tillhör klädmärket Paradise Kiss. Yukaris kidnappare, Isabella och Arashi, jobbar där, precis som lilla, veliga Miwako och hjärnan bakom klädmärket, den excentriske George. Alla fyra studerar mode på Yazawas designskola, och de vill hemskt gärna att Yukari ska bli deras modell på skolans modevisning.

Till att börja med vill Yukari inte alls, men snart ändrar hon sig. Paradise Kiss-gänget brinner för det de gör på ett sätt som Yukari aldrig har känt. Innan hon vet ordet av är hon mer engagerad i modevisningen, och i George, än hon någonsin varit i sina egna studier. När hennes mamma får reda på det blir hon inte nöjd...

Den här mangan är mycket knäppare än Nana, som ändå känns ganska realistisk. Det här med att föräldrarna förbjuder huvudpersonen att följa sina drömmar känns som ett vanligt inslag i många mangor jag läser. Men det är kanske inte helt ovanligt i västerländska böcker och TV-serier för ungdomar också, vid närmare eftertanke. De är ju som sagt tänkta för "older teens", inte för de som fyller 30 nästa år. Men jag kan ju läsa dem för det. Jag gillar Ai Yazawas stil. :)

Här kan man se ett uppslag av mangan. Det är meningen att man ska börja läsa i övre HÖGRA hörnet. Det är Yukari och Miwako som står och pratar. "Sissy" är Miwakos smeknamn på sin storasyster, en etablerad kläddesigner. Nederst till vänster ser vi hela Paradise Kiss-gänget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar