söndag 5 augusti 2007

Officeren i garaget


Officeren i garaget
av Maria Ernestam

"Officeren i garaget" är en specialskriven novell som följde med som bilaga till tidningen Allas nyligen. Ren tur att jag fick syn på den, för jag brukar ju inte köpa den tidningen. Det var namnet Maria Ernestam som fick mig att titta närmare på tidningen och det visade sig att historien hade en koppling till "Busters öron", som jag ju läste nyligen och tyckte om. Att den till stor del utspelade sig i mina gamla hemtrakter var ju också en bonus.

"Busters öron" handlar om Eva, som redan som barn inser att om hon själv ska överleva måste hennes mamma dö. På sin 56-årsdag får hon en dagbok av sin dotterdotter. I den skriver hon inte ned vad som händer dag för dag, utan hon använder den till att berätta om sitt liv och om mordet som ingen annan känner till.

"Officeren i garaget" utspelar sig samtidigt som ramberättelsen i "Busters öron". Den handlar om Evas dotter Susanne, som bor i Varberg (där kommer jag ifrån!), numera bara med de tre barnen. Hennes man var otrogen och de skilde sig ganska nyligen. Han säger att Susanne alltid skulle vara så förstående och att man aldrig fick gräla ordentligt. Susanne känner sig träffad, och tänker att det är så hon har blivit uppfostrad av sin mamma. Kanske kan hon hitta roten till de onda i hur hennes mormor var mot Eva. Susanne har ju fått höra att de inte hade något gott förhållande.

Det var roligt att läsa om samma händelser från en annan synvinkel, närmare bestämt vad den som inte har all information ser. Men det tillförde väl egentligen inte så där jättemycket till historien. Allt som egentligen behöver vara med finns ju naturligtvis med i boken. Däremot kan jag tänka mig att "Officeren i garaget" är mycket mer spännande för den som inte har läst "Busters öron" än. Eller kanske inte, för de vet ju inte vad Susanne kan komma att upptäcka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar