lördag 3 februari 2007

Fröken Sprakfåle byter namn


Fröken Sprakfåle byter namn
av Lisa Eurén-Berner

Sprakfåleböckerna passar bra när man vill ha nåt enkelt och trevligt att läsa sådär emellanåt. Nu har jag hunnit läsa fem stycken och jag lär väl inte få slut på Sprakfåleböcker i första taget. Det finns många.

Fast egentligen tackade Inga-Maja ju för sig i förra boken (för det ska ju liksom vara hon som skriver böckerna själv). Nu skulle hon inte skriva fler böcker. Så den här boken inleds med hur hon ända får lust att skriva mera och frågar sina föräldrar om man kan skriva fler böcker när man egentligen har sagt att man ska sluta. Men det kan man visst, tycker de, så en bok till blir det.

Jag vet inte riktigt hur gammal Inga-Maja är nu (kan hon vara arton, om man tänker sig ett år per bok?), men hon har slutat skolan, är förlovad med Greger och jobbar på advokat Folkes kontor. De största begivenheterna i den här boken är att hon reser till Västervik för att gå på hushållsskola och naturligtvis att hon och Greger gifter sig. (Titeln avslöjade väl det, så det är knappast någon spoiler.)

Eftersom boken är så gammal (utgiven 1936) så är det intressant att läsa om hur de resonerar om att gifta sig när de är såpass unga. Det verkar som om de flesta är tvungna att vänta längre av ekonomiska skäl, men Greger har fått ett tillräckligt välbetalt jobb för att kunna försörja dem. Men först måste de ju förstås fråga vad Inga-Majas föräldrar tycker om saken. Speciellt som hon nu kommer flytta ifrån sin icke namngivna norrbottniska stad.

Sprakfåleböckerna:
1. "Fröken Sprakfåle"
2. "Fröken Sprakfåle växer upp"
3. "Fröken Sprakfåle på grönbete"
4. "Fröken Sprakfåle förlovar sig"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar