lördag 3 februari 2007

Konsten att vara Ela


Konsten att vara Ela
av Johanna Nilsson

Allt jag har läst hittills av Johanna Nilsson handlar om vilsna flickor eller unga kvinnor, och det gör även "Konsten att vara Ela".

Ela borde börja utbilda sig igen (varför hoppade hon egentligen av?) och träffa en kille att bilda familj med. Det är vad hennes föräldrar och lillebror tycker. Men Ela HADE en familj innan föräldrarna skilde sig, något hon aldrig har återhämtat sig ifrån. Det verkar som om hon är mycket yngre än vad hon verkligen är. Hon jobbar lite på ett café, festar en del, ljuger och fabulerar, smiter undan folk som hon inte vill prata med, följer de flesta av sina impulser. Men hon är 26. Hon borde vara vuxen. Men hon är rädd för att komma för nära folk, för det vet hon ju hur det går så småningom. Fast hon gillar Jimmy på jobbet. Och så är det grannens hund som hon mer eller mindre blir påprackad och en liten unge som som verkar vara hemlös och som Ela inte bara kan strunta i.

Ja, vad ska jag säga. Det är en bok som har både sorgliga och roliga ögonblick och medan jag läste den var Ela en spännande bekantskap. Det här att hon gjorde precis som hon ville och inte brydde sig så mycket om att följa regler. Men jag vet inte riktigt än om den gjorde nåt direkt avtryck. Det återstår att se om jag kommer att minnas Ela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar