söndag 11 februari 2007

Honningkrukken


Honningkrukken
av Gert Nygårdshaug

Under hela februari håller jag på med ett lästema, nämligen deckare. Men jag ligger lite efter med skrivandet, så det har väl inte märkts så mycket av det kanske. Men nu är det februari här också. :)

På omslaget står det att "Honningkrukken" är "første bok i serien om Fredric Drum og Skarphedin Olsen", men det finns ingen som heter Skarphedin Olsen i boken. Jag antar att han dyker upp i en senare bok. Det ska finnas tio deckare totalt i serien.Fredric Drum driver en liten lyxig restaurang i Oslo tillsammans med två vänner. Just nu är han på resa i ett franskt vindistrikt för att prova fina viner och göra inköp för restaurangens räkning. Men stämningen i St. Emilion är för tillfället orolig. Ett flertal personer har försvunnit spårlöst och man misstänker att de har utsatts för brott. Det märkliga är att de försvunna inte verkar ha någon gemensam nämnare. Det och att Fredric Drum plötsligt råkar ut för en mängd olyckor. Någon står honom efter livet, men varför? Han känner absolut ingen i St. Emilion. Men i stället för att genast resa hem bestämmer sig Drum för att stanna kvar och försöka ta reda på mer. Han är ganska ung, men har redan hunnit med att resa mycket och har väl råkat ut för ett och annat förr. Dessutom tycker han om att lösa gåtor. Hans stora hobby är t.ex. att försöka tolka utdöda skriftspråk.

Hmm, jag gillade boken. Den är både underhållande och spännande. Fast själva deckargåtan är kanske inte den mest troliga jag har läst, och beror lite väl mycket på osannolika sammanträffanden. Man får också räkna med att det pratas väldigt mycket vin. Jag är ju egentligen inte det minsta intresserad i vin i sig, men däremot tycker jag att det kan vara roligt att läsa om andras specialintressen, i det här fallet vin och gamla skriftspråk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar