lördag 17 februari 2007

Den stora sömnen


Den stora sömnen
av Raymond Chandler

Ja, den här deckargenren finns ju också, hårdkokta deckare. "Den stora sömnen" ska vara en klassiker i genren. Jag tror inte riktigt att det är min grej, för jag kommer inte riktigt ihåg vad som hände i den. Enligt Wikipedia så är boken också "infamously complex and hard to follow, with many characters all double-crossing and triple-crossing each other".

Privatdetektiven Philip Marlowe kallas till en rik, men dödssjuk, man, general Sternwood för att ta reda på varför nån försöker pressa honom på pengar. Det har att göra med hans yngre dotter Carmen. Marlowe har redan kunnat konstatera (efter ett kort möte i husets entré) att Carmen inte är helt normal, och att helt enkelt fråga henne om vad saken handlar om är tydligen inte aktuell. Sternwoods äldre dotter tror dock att fadern har bett Marlowe göra efterforskningar i hennes (ex-?)makes försvinnande. Det hela tar komplicerade och våldsamma vändningar.

Boken är egentligen ganska vitsig, men jag föredrar ändå att orka följa med i handlingen. :-p Jag läste förresten precis om filmatiseringen med Humphrey Bogart och Lauren Bacall. Filmbolaget ville ha mer rapp dialog mellan de två och samtidigt klippte man bort lite andra scener så att filmen inte skulle bli för lång, vilket har gjort att det är omöjligt att förstå handlingen om man inte har läst boken. Låter mindre smart, men rätt roligt.

Enligt Wikipedia (igen) är det till och med så att ett av morden i boken förblir uppklarat och Chandler upptäckte först senare att han inte ens visste vem mördaren var ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar