söndag 25 februari 2007

Jack the Rippers tredje offer


Jack the Rippers tredje offer
av Birgitta Leufstadius

Inte en deckare direkt, men jag tyckte ändå att den passade in i min temamånad. "Jack the Rippers tredje offer" är en biografi över Elizabeth Stride, kallad Long Liz, som, om man bara räknar med de mordoffer som alla är överens om, var Jack the Rippers tredje offer. Hon var den enda som inte stympades efter sin död, troligen för att mördaren blev avbruten. (Det finns också en teori om att hon inte alls mördades av Jack the Ripper.) Elizabeth Stride hade bara varit död en kort stund när hon hittades. Senare samma natt mördades en prostituerad kvinna, Catherine Eddowes, i närheten, och hennes kropp var betydligt mer illa åtgången.

Det var inte förrän jag läste Alan Moores tjocka seriealbum "From Hell", med sina många fotnoter, som jag fick reda på att Liz Stride från början var en svensk bondflicka från Hisingen (numera ligger delar av Göteborg på Hisingen, men ön är väl fortfarande mest landsbygd). Hon föddes 1843 som Elisabeth Gustafsdotter på gården Stora Tumlehed. Vid konfirmationen i Torslanda kyrka fick hon goda betyg, och hon reste till Majorna (som tydligen inte riktigt räknades som Göteborg på den tiden) och tjänade som piga.

Ett av problemen med boken är att man inte vet så väldigt mycket om Elisabeth Gustafsdotter. Hennes namn dyker upp i officiella dokument någon gång ibland, men författaren måste gissa sig till vad som har hänt emellan, ofta baserat på andra livsöden. Det leder till att det ofta snarare blir en bok om tidens attityder och om förhållandena i Göteborg än en bok om Elisabeth själv. Det är i och för sig väldigt intressant att läsa om, jag får lust att läsa mer Göteborgshistoria. Kanske gör faktiskt det att så lite är känt om huvudpersonen boken bättre. Elisabeth Gustafsdotters slutgiltiga öde är ganska unikt, men hon är inte ensam om att ha levt den sortens liv. Det jag tycker minst om med boken är författarens romantiska teorier om en stor kärlek i Elisabeths liv som skulle vara identisk med mördaren, men hon erkänner själv att det inte är sannolikt.

På något sätt gick det inte så bra för Elisabeth Gustafsdotter i Göteborg. Hon blev med barn (barnet överlevde inte), och hon blev införd i registret över "allmänna kvinnor". Några detaljer är inte kända och inte heller varför hon valde att inte återvända till föräldrahemmet när hon fick problem. Det kan ha varit av stolthet eller för att hon inte var välkommen. Riktigt varför hon bestämde sig för att flytta till London vet man inte heller. Kanske för att börja ett nytt liv.

Tydligen är det så att det dyker upp nya fakta om Jack the Ripper-morden lite då och då, så den här boken (från 1994) har väl inte den allra nyaste informationen. I efterordet berättas t.ex. att man just har hittat Elizabeth Strides grav, som tidigare varit okänd. Kanske har något mer om hennes liv avslöjats vid det här laget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar