måndag 12 februari 2007

Den inre kretsen


Den inre kretsen
av Mari Jungstedt

Det är inte ens nån idé att försöka hålla koll på alla svenska deckarförfattare som finns. Det är alldeles för många, man skulle inte läsa annat. Men den här boken fick jag i julklapp av Morina, så jag tog det som en rekommendation.

"Den inre kretsen" är Mari Jungstedts tredje deckare där kriminalkommissarie Anders Knutas och journalisten Johan Berg tar itu med respektive bevakar mordhistorier på Gotland, men det gick bra att läsa den som första bok också. Jag kanske kommer att läsa de tidigare, "Den du inte ser" och "I denna stilla natt", samt den fjärde boken, "Den döende dandyn", också, för det här var ju inte alls dumt.

Det är sommar på Gotland. Två småflickor hittar en av sina älsklingshästar brutalt slaktad i hagen. Hästens huvud saknas och Anders Knutas kopplas in på det brutala fallet. I sama veva försvinner en holländsk arkeologistudent. Till att börja med finns inga skäl att koppla samman de båda händelserna, men sedan... Läsaren kopplar ju ihop vissa händelser lite snabbare än polisen, men polisen har ju inte fördelen av att kunan läsa brottslingens tankar emellanåt. :-p

Johan Berg jobbar på Gotland med att bevaka nyheter för SVT i Stockholm. (Det verkar som om Gotlands regionalnyheter i verkligheten inte lyder under Stockholmsredaktionen, men i boken gör de det.) Men egentligen hade han nog helst varit hemma hos Emma Winarve, som väntar hans barn. Det verkar vara en rätt trasslig historia mellan de båda, vilket man säkert har kunnat läsa om i de tidigare böckerna. Och jag kanske gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar