fredag 12 november 2004

Det hotfulla hospitalet


Det hotfulla hospitalet
av Lemony Snicket

Äntligen en ny bok i serien Syskonen Baudelaires olycksaliga liv!

Violet, Klaus och Sunny har tvingats fly efter att ha anklagats för mordet på greve Olaf. Det är bara det att den döde inte alls var greve Olaf, och det var inte syskonen Baudelaire som dödade honom. Men det står så i tidningen Dagens petimäter, och alla tror på vad som står i den. Under sin flykt kommer de till ett sjukhus där det finns ett arkiv över allt möjligt. Kanske kan de hitta information om sina föräldrars död (branden som dödade dem verkar ju inte ha varit en olyckshändelse) eller om den numera döde man som falskeligen anklagades för att vara greve Olaf. Tyvärr låtsas den riktige greve Olaf och hans hemska medhjälpare vara sjukhuspersonal, och de är ute efter syskonen Baudelaire!

De här böckerna är verkligen speciella. Tror inte jag har läst något liknande. Jag och min syster tycker att de är jätteroliga. Det är framför allt sättet de är skrivna på, inte så mycket händelserna, som är hur kul som helst. Mycket ordvitsar och sånt.

Undrar hur serien kommer att sluta. Vore ju tråkigt om man läser alla tretton (för det ska bli tretton) böckerna och så slutar det olyckligt, men samtidigt är det ju en viktig del av idén att det alltid slutar illa. Och hur hänger saker och ting ihop? Var kommer Snicketarna in i bilden och vad hände med Beatrice? För Lemony Snicket är ju själv en karaktär i sin berättelse och Beatrice var hans stora kärlek. Varje bok är tillägnad henne och det är alltid lika spännande när det kommer en ledtråd om hennes öde. Lemony Snicket vill förresten inte skriva ner syskonen Baudelaires berättelse, men han är bunden av ett löfte. Varför?

Tidigare böcker i serien:
- Lite om "En olustig början" och "Reptilrummet".
- Lite om "Den sorgsna sjön" och "Det sällsamma sågverket".
- "Den skräckfyllda skolan"
- "Det hemliga hisschaktet"
- "Den bedrövliga byn"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar