torsdag 18 november 2004

Riddarkungen


Riddarkungen
av Kevin Crossley-Holland

"Riddarkungen" är den avslutande boken i Kevin Crossley-Hollands Arthurtrilogi. Den tillhör egentligen min syster (jag köpte den här på bokmässan och fick den signerad till henne) men jag har också läst alla böckerna. De tidigare delarna heter "Den magiska stenen" och "Vid korsvägen".

Bokens huvudperson heter Arthur, men det är inte den Arthur man kanske tänker på först. Den här Arthur lever sådär 700 år senare än mytens kung Arthur. Böckerna utspelar sig istället omkring år 1200, när det var populärt med korståg.

Arthur växer upp som son till en länsherre nära gränsen till Wales. Av den mystiske Merlin (jodå), som ibland komer på besök, får han en bit obsidian och i den visas scener ur Arthurmyten upp. Ofta påminner myten om Arthurs verklighet. Arthur är en tänkande pojke, och han funderar mycket över orättvisor och vad som är rätt och fel, inte minst i den här boken. Nu är han sexton år och på väg till Jerusalem, på korståg. Men vägen dit är lång och svår, och det hinner hända mycket. Han inser att krig inte är så ädelt och hjältemodigt som han trott.

Kommer han överhuvudtaget komma fram till Jerusalem. Och kommer han någonsin återvända? Han tänker mycket på sin Winnie, som han är trolovad med, på fogdens dotter Gatty, som han tycker mycket om, och på sin riktiga mor, som han aldrig har träffat.

Jag tycker att de här böckerna är väldigt bra. Läs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar