onsdag 24 november 2004

De osannolika systrarna Mitford


De osannolika systrarna Mitford
av Cecilia Hagen

De sex systrarna Mitford är visst hemskt kända i Storbritannien, men i Sverige hade väl knappt någon hört talas om dem innan den här boken kom ut. Systrarna tillhörde den engelska överklassen och föddes under 1900-talets första årtionden. De hade även en bror, men han var inte lika intressant. Alla systrarna var väl inte lika intressanta heller. Pamela, den näst äldsta systern, var snäll och inte lika smart som de andra. Hon och den yngsta, Debo, var de som trivdes bäst bland hundar, hästar och höns på de lantliga herrgårdar där de växte upp.

Nancy var äldst och elakast. Alla gliringar var tillåtna, det viktiga var att vara rolig. Hon var författarinna, och mamma till lord Moyne, han i Trustorhärvan (vad nu den gick ut på, det minns jag inte). Diana gifte sig med en engelsk fascistledare och Unity dyrkade Hitler, som båda dessa systrarna lärde känna. Decca däremot rymde med en kommunist. Att familjerelationerna inte var helt friktionsfria är kanske inte särskilt överraskande.

Cecilia Hagen har läst all Mitfordlitteratur hon har kommit över, och pratat Mitfordsystrar med såväl lord Moyne som Diana och Debo, de båda systrar som fortfarande var i livet när boken skrevs. Åtminstone Diana har dött sedan dess. Dessutom får man läsa en massa detaljer om hur den engelska överklassen i allmänhet, och den originella familjen Mitford i synnerhet, levde på tiden det begav sig. Och nu.

Stilen är oerhört pratig, med mängder av utvikningar om det ena och det andra, gärna av författarens egna upplevelser som inte alltid är strikt Mitfordrelaterade. Om man orkar med det så är det här en intressant och rolig bok, även om det tyvärr inte riktigt känns som om man verkligen lär känna systrarna Mitford. Lite synd, det kunde ha blivit mycket bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar