torsdag 29 juli 2004

I taket lyser stjärnorna


I taket lyser stjärnorna
av Johanna Thydell

Den här boken hade jag hört mycket gott om. Det är författarens debutbok, som vann Augustpriset för bästa barn-/ungdomsbok förra året och "alla" har läst och tyckt om den. För ett tag sen kom den i pocket och då köpte jag den äntligen. Ett köp jag är väldigt nöjd med, för det här är en bra bok!

Jenna är tretton år och har just börjat sjuan. Hon bor med sin mamma, bara de två. Pappan är bara ett telefonnummer som hon aldrig har kommit sig för att ringa. I mer än halva Jennas liv har mamman haft cancer. På sista tiden har den blivit värre och mamman blir allt bräckligare. Jennas mormor kommer och hjälper till ibland, och det tycker inte Jenna om. Mormor ska inte komma och göra intrång i deras liv, försöka uppfostra Jenna och ändra på en massa saker!

Mormor får förlåta, men Jenna har andra saker att tänka på än mammas cancer (den har hon ju haft ganska lång tid att vänja sig vid...) också. Och hon vill absolut inte bli känd som "hon som har en mamma som har cancer". Därför vill hon inte att nån i skolan (utom bästisen Susanna förstås) ska känna till det. Jenna och Susanna tillhör inte de populära tjejerna i skolan. De gillar hästar och tänker aldrig börja dricka, röka eller sminka sig. Fast Jenna känner sig lite lockad av de här sakerna ändå... Och så är det Sakke som är supersnygg men inte lägger märke till en som Jenna, och taskiga klasskompisen Ulrika (Ullis Knullis) som står för allt som Jenna och Susanna hatar.

Johanna Thydell skriver om Jenna på ett väldigt trovärdigt sätt. Ibland i ungdomsböcker kan det helt plötsligt dyka upp något som visar det är vuxen som skriver och att han/hon beskriver bokens karaktärer liksom uppifrån. Det är nästan som ett hack i en skiva. Men i "I taket lyser stjärnorna" la jag inte märke till några "hack". Jag är visserligen ungefär dubbelt så gammal som Jenna, och t.o.m. äldre än författaren. Fast trots min höga ålder är jag ganska säker på att Johanna Thydell har lyckats med den här boken. :) Hoppas hon skriver fler i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar