fredag 2 januari 2009

Shiraz: The Ibiza Diaries


Shiraz: The Ibiza Diaries
av Grace Dent

I den fjärde boken om Shiraz Bailey Wood åker hon och kompisarna Carrie, Uma och Kezia till Ibiza för att festa och göra San Antonio (som egentligen verkar heta Sant Antoni) osäkert. Men Shiraz kan inte sluta oroa sig för vad som kommer hända efter de två veckornas semester. Hon har fortfarande inget jobb och inga planer, och hon bor hemma hos sina föräldrar i Goodmayes igen. Hennes mamma kommer fortsätta gnälla över att Shiraz inte jobbar. Hennes syster går henne på nerverna och hennes brors nya gangsterstil oroar henne. Och det är definitivt för många som bor i huset numera.

Problemet är ju att Shiraz vill ha ut något mer av livet än att bo i Goodmayes, jobba med nåt tråkigt och skaffa en hög ungar så fort som möjligt. Det är precis vad hennes mamma vill att hon ska göra. Först och främst att hon ska försöka få tillbaka sitt gamla jobb på Mr Yolk, som hon hatade, och sedan allt det andra. Men det var ju precis därför Shiraz dumpade Wesley, för att han ville flytta ihop med henne i en lägenhet med utsikt över fabriken där Shiraz praktiserade i "Diary of a Chav: Trainers V. Tiaras". Det var kanske dumt, tänker hon nu. För trots att de vill så olika saker så är hon fortfarande kär i Wesley. Men han är inte singel längre.

Det här är några av orsakerna till att det låter så lockande när Carrie de sista dagarna på Ibizasemestern föreslår att hon och Shiraz inte ska åka hem. Carrie har nämligen ett jättebra jobb på gång, och så kan de fortsätta festa och ha kul. Men Carrie har som vanligt varit lite väl aningslös...

Ännu en lyckad bok i den här serien. De är väldigt, väldigt roliga. Det kan inte vara lätt att få Shiraz och de andra karaktärerna att bli trovärdiga. De ska ju föreställa "typisk underklass" (och uppfylla många av fördomarna som finns om s.k. "Chavs") och det ska vara komiskt, men samtidigt måste läsaren kunna identifiera sig med Shiraz och de andra. Så åtminstone Shiraz får inte bli en karikatyr. Och det är hon inte heller. Övriga personer ser vi ju genom Shiraz, eftersom böckerna är hennes dagböcker, så det är okej om de beskrivs lite överdrivet ibland. Hon är ju till exempel inte direkt opartisk när hon skriver om Wesleys nya flickvän.

Handlingen är en blandning av realiska händelser och kanske lite mindre realistiska sammanträffanden. Det brukar ju till exempel ordna sig till det bästa. Men det kan det väl få göra. Det som möjligen kan störa är det ibland finns ett par sensmoraler inlagda. Shiraz funderar till exempel över om det verkligen är så bra att skaffa barn när man är jätteung. Hennes kompis Kezia säger ju att hon inte skulle ha velat vara utan sin dotter, men å andra sidan verkar det mest vara Kezias mamma som tar ansvar för barnet (och inte bara när Kezia är på semester). Jag tycker inte att det gör så mycket att de här sensmoralerna finns. Om man är i "rätt" åldersgrupp för böckerna kanske man inte ens märker att författaren tar tillfället i akt.

Jag har en bok till om Shiraz i min SUB och det kommer komma åtminstone en till i serien. Dessutom kommer snart första boken i en ny serie av Grace Dent, som verkar påminna lite om Diary of a Chav-serien, men med motsatta förtecken. Diary of a Snob handlar om en rik tjej, som inte heller är säker på om hon vill ha precis det livet som målas upp för henne. Huvudpersonen är dessutom lillasyster till en otrevlig (men komisk) karaktär i "Diary of a Chav: Too Cool for School". Det blir roligt att se hur den boken blir.

Diary of a Chav:
1. "Diary of a Chav: Trainers V. Tiaras"
2. "Diary of a Chav: Slinging the Bling"
3. "Diary of a Chav: Too Cool for School"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar