torsdag 29 januari 2009

Palestine


Palestine
av Joe Sacco

"Palestine" var ett av seriealbumen som jag fick i julklapp, och det blev ju tyvärr ett väldigt aktuellt ämne. Det är ett reportage i serieform, om amerikanen Joe Saccos resa till de palestinska områdena 1991-1992. Nästan tjugo år sedan, men det är mycket möjligt att det inte har varit några större förändringar sedan dess. Berättelserna här kunde ofta lika gärna ha stått i någon tidning förra veckan. Säkert har det varit massor av politiska förändringar hit och dit under den här tiden, men "Palestine" handlar mest om helt vanliga palestinier och om en vardag med utegångsförbud på kvällarna, patrullerande soldater och svårigheter att hitta jobb och resa mellan de olika palestinska områdena.

Det är inte så många israeler som får komma till tals, för det är inte dem reportaget handlar om. Sacco återberättar de berättelser som han själv får berättade för sig, och det handlar mycket om palestinier som har blivit fängslade, misshandlade eller dödade, och sympatierna ligger förstås på deras sida. Annars är det inte ett så partiskt reportage som man kanske skulle kunna tro. Det kommer fram att det finns aggressivitet åt båda håll, det är bara det att den ena sidan har ett så stort övertag och vet att utnyttja det. De intervjuades åsikter redovisas, men Sacco presenterar inte Sin Egen Lösning På Konflikten. Det är inte det det handlar om heller.

Sacco är dock väldigt synlig själv i sin serie. Man får ta del av hans tankar kring vad som händer och hans funderingar på sitt reportage. Och även vad många av de palestinier han intervjuar anser om hans reportage. De berättar visserligen gärna om sina ibland oerhört uppslitande erfarenheter, men många ifrågasätter även nyttan med att göra det. De har pratat med journalister förr och ingenting har förändrats.

Ett mycket intressant reportage. Det funkar väldigt bra med ett reportage i serieform, speciellt när det handlar om att visa de detaljer som författaren har fäst sig särskilt vid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar