söndag 25 november 2007

What Came Before He Shot Her


What Came Before He Shot Her
av Elizabeth George

Har man inte läst föregående bok, "With No One As Witness", bör man väl inte läsa denna heller, och vad man absolut inte ska göra är att läsa baksidestexten på den här boken. Den är en rejäl spoiler för förra boken.

"What Came Before He Shot Her" är annorlunda än de andra böckerna i deckarserien som normalt sett handlar om hur Thomas Lynley och Barbara Havers (m.fl.) löser mordfall. Ingen av de vanliga återkommande karaktärerna har någon större roll här, de skymtar bara förbi helt kort i slutet av boken. Egentligen skulle berättelsen i "What Came Before He Shot Her" vara en del av "With No One As Witness", och man kan nästan säga att den är det. De här båda böckerna utspelar sig samtidigt och hör alldeles uppenbart ihop. Men här ser vi händelseförloppet ur en helt annan synvinkel. Det är inte samma händelser heller, utan det är de båda böckernas slut som smälter ihop när de leder fram till samma sak. Att det inte är en och samma bok helt enkelt, beror nog mest på att omfånget skulle ha blivit för stort. Tillsammans är böckerna på ca. 1300 sidor. De är tjocka även var och en för sig. Båda kunde varit tunnare. En av nackdelarna med Elizabeth George är ju att hon använder väldigt många sidor för att berätta sina historier. Man kunde nog strukit en hel del och ändå fått fram vad som skulle sägas. De tidigaste böckerna var betydligt tunnare. I och för sig har det ju blivit allt mer fokus på huvudpersonerna, och det är ju det man vill åt när man läser de här böckerna. Även om mordhistorierna ju bär fram handlingen så tycker jag att de är mindre viktiga. Särskilt i vissa av de senare böckerna, där de inte har varit så intressanta. Men ofta belyser de ju något i huvudpersonernas liv.

Men den här boken handlar som sagt inte om Lynley eller Havers eller någon av de andra, samtidigt som händelserna här är helt avgörande för dem. I stället presenteras läsaren för Joel Campbell, en pojke i 11-12-årsåldern som växer upp i några av Londons fattigaste områden. Pappan är död, mamman inte närvarande. Joel och hans syskon har bott hos sin farmor, tills denna plötsligt dumpar dem hos sin faster. Faster Kendra har inga egna barn och håller precis på att förverkliga sin dröm om att etablera sig som massör. Hon kan erbjuda tak över huvudet och mat, men inte mycket mer. Samtidigt anser hon att det är hennes plikt att ta hand om barnen, och inte låta dem omhändertas av socialen. Men hon är inte van vid barn, särskilt inte när de nästan är vuxna och redan har varit med om så mycket. Ness, den äldsta, får genast problem med droger och gängliv. Den yngste har något sorts mentalt handikapp som ingen har brytt sig om att diagnosticera. Joel är ordentlig och ansvarsfull, men råkar skaffa sig mäktiga fiender... "What Came Before He Shot Her" är berättelsen om hur alla dessa ingredienser, nästan oundvikligt, leder fram till en katastrof.

Jag vet hur det kommer gå, och boken är verkligen mycket lång och kanske onödigt detaljerad, men när jag väl hade tagit mig igenom de första kapitlen lyckades den faktiskt hålla mitt intresse vid liv. Men jag ser ändå fram emot att nästa bok, som ska heta "Careless In Red", ska handla om Lynley och, tror jag, någon sorts brottsutredning.

The Inspector Lynley Mysteries:
1. "A Great Deliverance"
2. "Payment In Blood"
3. "Well-Schooled in Murder"
4. "A Suitable Vengeance"
5. "For The Sake Of Elena"
6. "Missing Joseph"
7. "Playing For The Ashes"
8. "In The Presence Of The Enemy"
9. "Deception On His Mind"
10. "In Pursuit of the Proper Sinner"
11. "A Traitor to Memory"
12. "A Place of Hiding"
13. "With No One As Witness"
14. "What Came Before He Shot Her"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar