söndag 12 mars 2006

A Place of Hiding


A Place of Hiding
av Elizabeth George

Cherokee River har ännu vid trettiotre års ålder inte skaffat sig ett stadgat liv och ett ordentligt jobb. Men han har många planer på hur han ska tjäna snabba pengar, antingen inte helt lagliga och sällan realistiska. Det senaste är att skaffa en båt och köra runt turister i den, men först behöver han ett startkapital. Och nu har han hittat det perfekta sättet att tjäna ihop det på. Han har blivit erbjuden ett uppdrag, att leverera några ritningar till en excentrisk uppdragsgivare på Guernsey. Det är bra betalt och dessutom är det en chans att besöka Europa. Cherokee tänkte ta med sig sin lillasyster China. Hon har alltid varit den förståndiga av syskonen och påpekar mycket riktigt att uppdraget verkar suspekt. Men till slut går hon ändå med på det. Hon har ju heller aldrig haft råd att resa utanför USA. Uppdraget går lätt och syskonen bjuds in att stanna hos uppdragsgivaren, Guy Brouard, en av Guernseys rikaste män, ett tag. China, som är fotograf och främst tar bilder för arkitekturtidskrifter, vill gärna fotografera Brouards hus. Därefter lämnar syskonen ön för att resa runt på kontinenten.

Men det går inte som planerat. En regnig decemberkväll står en dyblöt Cherokee River på tröskeln hemma hos Deborah och Simon St. James. Guy Brouard är mördad och China sitter häktad på Guernsey. Den enda syskonen känner i den delen av världen är Chinas kompis från fotostudierna - Deborah. Deborah kan inte tro att China skulle vara skyldig och hon bestämmer att hon och Cherokee genast ska åka till Guernsey och försöka göra egna efterforskningar för att bevisa Chinas oskuld. Simon tycker inte att det är en särskilt bra idé att släppa iväg de två ensamma på ett sånt uppdrag och bestämmer sig för att följa med. Han opererar inte från samma utgångspunkt som Deborah och Cherokee. Simon känner inte China och menar att Deborah måste bereda sig på den värsta. Om polisen nu misstänker China så kan det faktiskt vara för att hon är skyldig.

Men det visar sig att många hade mycket starkare motiv för att mörda Guy Brouard än China, som inte hade någon relation till honom utom den vänskap som hunnit växa fram under en väldigt kort bekantskap. Alla före detta fruar och älskarinnor t.ex. Och när testamentet läses upp och alla får veta hur oväntat han fördelat sina pengar så kommer ännu fler konflikter fram. Det finns mer än en som kan tänkas ha haft skäl att ha ihjäl Guy Brouard.

Samtidigt upplever Simon och Deborah en kris i sitt äktenskap (inte den första, men de verkar ha kommit över barnlösheten lite så att de kan krisa om annat nu). Det är svårt för dem att får nån sorts jämlikhet i sitt förhållande. Deborah har ju faktiskt vuxit upp i Simons hus. Hon är dotter till hans betjänt och de har känt varandra sedan hon var sju. Då var han redan vuxen och ibland kan han ha svårt att förstå att hon klarar sig själv nu. Simon har dessutom svårt att acceptera att trots att han tycker att han alltid har känt Deborah så finns det delar av hennes liv som han inte vet något om. Särskilt tydligt blir det nu när hon träffar vänner från sina tre år i USA.

Lång beskrivning? Jag har nästan inte avslöjat nånting om boken. Den är lång. Faktiskt kunde den gott ha varit ganska mycket kortare än sina närmare 800 sidor. Det dröjer länge innan berättelsen tar fart. Första halvan av boken tog flera veckor att läsa, andra halvar några dagar. Det får bli nån slags medelbetyg. Först är det åtminstone 300 oerhört sega sidor, men sen blir det spännande. Inte en av Elizabeth Georges bättre böcker. Kanske beror det på vilka som löser fallet. Jag har visserligen alltid tyckt om att läsa om Simon och Deborah, men jag saknar Lynley och Helen (de två gör visserligen små framträdanden, men inte många) och Barbara Havers och Nkata. Den sistnämnde hade en väldigt stor roll i den föregånde boken, "A Traitor To Memory", och jag hade glatt mig över att få läsa hur det skulle gå för honom. Det är väl ingen hemlighet att det viktigaste med de här böckerna är de återkommande personerna och deras privatliv. Ofta (i böcker av andra författare) har ju utredarna inte såhär utbroderade sociala kontakter, men här känner man till massor om deras liv och bakgrund och om deras släkt och vänner.

Det största problemet med "A Place of Hiding" är nog ändå att de utbytbara karaktärena, d.v.s. offret, de misstänkta m.fl., inte känns helt övertygande. Hoppas nästa bok är bättre.

Vill man läsa på svenska så heter boken "Det innersta rummet". Det är den tolfte "Lynleydeckaren".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar