tisdag 13 mars 2007

With No One As Witness


With No One As Witness
av Elizabeth George

Ett pojkmord som tycks ha begåtts på ett väldigt rituellt sätt får till slutpolisen att inse att en seriemördare härjar i London. De senaste månaderna har flera andra pojkar mördats på samma sätt. Varför har man inte lyckats se likheterna förrän nu, efter det fjärde offret? Det verkar som om man har sett det som gängrelaterat våld. Att man inte har märkt vad det handlar om förrän nu, när den första vite pojken fallit offer för mördaren ser verkligen inte bra ut. Det är ju inte svårt att räkna ut hur media kommer tolka det.

Det är Lynley som leder utredningen, men hans överordnade, sir David Hillier, fattar ständigt beslut över hans huvud. Hillier verkar vara mer intresserad av att blidka media än av att faktiskt få en lösning på fallet. Han är väldigt intresserad av att hålla i presskonferenser med Winston Nkata närvarande (se, en svart polis med okej rang, då kan ju polisen inte vara rasistisk!) och går till och med så långt som till att bjuda in en journalist att vandra fritt på Scotland Yard och skriva allt möjligt om utredningen. Kort sagt, samarbetet på Scotland Yard går inte så bra.

Deckargåtan var väl spännande, men jag tycker inte att jag blev riktigt nöjd. Vet inte varför riktigt. Men som vanligt är ju den bästa biten att läsa om utredarnas privatliv. :) Ofta speglar deckarhistorien problem som de har i sina liv och får dem att tänka extra mycket över något.

Lynley upptäcker att han håller på att bli känsligare för sådana här fall. Det går inte att stänga av känslorna inför ett barnamord när han själv ska bli pappa snart. Barbara Havers blir ovän med sin granne över hur han uppfostrar sin dotter. Hon menar att han ställer orimliga krav på en åttaåring. Och äntligen tar författaren upp Nkata-tråden från förrförra boken. Han fick ju en mycket större roll då, men i förra boken handlade det bara om hur Deborah och Simon lekte privatspanare på Guernsey.

VARNING!!!! Om du inte har läst "With No One As Witness" så ska du avstå från att läsa baksidestexten på nästa bok, "What Came Before He Shot Her". Snacka om spoiler! Jag gjorde ju det misstaget och visste alltså vad jag hade att vänta av slutet av den här boken. Men det var ändå en chock att läsa om det på riktigt. Men jag ska väl inte säga mer.

Morina, vi kan diskutera den här boken nu om du vill. Men kommentarsystemet här är kanske inte den bästa platsen...

The Inspector Lynley Mysteries:
1. "A Great Deliverance"
2. "Payment In Blood"
3. "Well-Schooled in Murder"
4. "A Suitable Vengeance"
5. "For The Sake Of Elena"
6. "Missing Joseph"
7. "Playing For The Ashes"
8. "In The Presence Of The Enemy"
9. "Deception On His Mind"
10. "In Pursuit of the Proper Sinner"
11. "A Traitor to Memory"
12. "A Place of Hiding"
13. "With No One As Witness"
14. "What Came Before He Shot Her"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar