lördag 14 augusti 2004

Hedarnas herre


Hedarnas herre
av Ruth Rendell

Ute på Vangmoorheden känner sig Stephen Whalby hemma. Så vitt han vet är han den som känner till heden bäst, och han tänker ibland på den som sin hed.

I det vanliga livet är Stephen rätt misslyckad. Han lider fortfarande av att hans mamma övergav honom och pappan när Stephen var liten. Han fick aldrig studera, utan jobbar med att klä om möbler i sin manodepressive pappas företag. Stephen är gift, men det är inget lyckligt äktenskap och (därför att) han bryr sig mycket mer om heden än om sin fru.

Så hittar Stephen en mördad flicka ute på heden, och blir själv misstänkt för mordet. Han är ju lite underlig och känner dessutom till heden bättre än de flesta, eller hur? Efter att ha blivit förhörd och misstänkliggjord av polisen börjar Stephen känna alltmer sympati för mördaren.

Jag har aldrig läst någon av Ruth Rendells Wexford-deckare, men däremot ett par av hennes andra böcker. Ofta handlar de om någon som är lite udda, och berättelsen utvecklar sig mot en oundviklig katastrof. Och det verkar så logiskt att det gör det. "Stenarna skola ropa" ("A Judgment In Stone") är min favorit, men den här var också bra. Originaltiteln är förresten "Master of the Moor". Den har visst filmats för TV också, med Colin Firth i huvudrollen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar