torsdag 26 augusti 2004

Mongoungen


Mongoungen
av Inger Granberg

Det här är en inte fullt så trevlig barnbok som föregående bok, något man enkelt kan avgöra genom att läsa titlarna... Den här är dessutom 34 år nyare och tänkt för lite äldre barn. Huvudpersonen är 12 år, så då är väl de tänkta läsarna ungefär i den åldern.

Lena kommer inte speciellt bra överens med sina föräldrar eller sin syster. Föräldrarna verkar ha bestämt sig för att Lena är det elaka och hopplösa barnet, och hon känner det som om hon får skulden för allt som går fel. Det är dessutom väldigt pinsamt att mamman ska ha barn igen, tycker Lena. Hennes mamma är äldre än alla klasskompisarnas mammor och inte ens de skaffar ju fler barn nu. När den nya bebisen visar sig ha Downs syndrom blir det ännu mer stress i familjen och ännu jobbigare för Lena.

Boken är skriven i dagboksform och ganska kort, och jag tycker kanske att det kunde varit lite mer om vissa saker. Det mest intressanta var att läsa om Lenas (dåliga) förhållande till sina föräldrar. Slutomdömet blir att det var en helt okej bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar