måndag 19 augusti 2019

The Outsiders

The Outsiders
av S. E. Hinton

Kanske mest känd för filmen från 80-talet (har inte sett) och för att författaren var väldigt ung när hon skrev den? Ponyboy Curtis är fjorton år och en "greaser". Det verkar vara den subkultur som arbetarklasskillar i Tulsa, Oklahoma tillhör. Han är inte direkt med i ett gäng, snarare ett kompisgäng. Det är mest hans äldre bröder och deras mer jämnåriga kompisar. De uppför sig kaxigt, men de har också känsliga sidor.

Det finns andra grupperingar av greasers, men fienden är egentligen socs. Det är de mer välbärgade ungdomarna, som gärna ger sig på ensamma greasers för skojs skull. En av de andra killarna i Ponyboys gäng, Johnny, är svårt traumatiserad av en sådan misshandel.

En kväll på en drive in-bio blir två socs-tjejer irriterade på sina pojkvänner och börjar prata med Johnny och Ponyboy i stället. En trevlig kväll. Det visar sig att tjejerna är lätta att komma överens med trots att de tillhör en annan klass. Men denna händelse kommer få konsekvenser för alla inblandade. För pojkvännerna och deras kompisar kan inte låta det här umgänget över gränserna gå ostraffat. De vill slåss. Allt går överstyr.

Kanske att det blev lite mer dramatiskt och sorgligt än vad som känns riktigt sannolikt, men jag tyckte ändå att det var en bra bok. Att den är skriven av en tonårstjej märks bara på att killarnas utseende beskrivs detaljerat och entusiastiskt.

4 kommentarer:

  1. För mig är dem endast känd för att den spelar en viktig roll i Rainbow Rowells bok Fangirl. En mycket avgörande roll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag märker att jag måste läsa om Fangirl ...

      Radera
  2. Det är den boken Cath läser för Levi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och i The Outsiders läser huvudpersonen en bok högt för en av de andra.

      Radera