lördag 17 augusti 2019

När katten är borta ...

När katten är borta ...
av Maj-Britt Holmgren

När de gäller B. Wahlströms flickböcker av äldre årgångar så tycker jag ofta att de svenska har något visst. De översatta brukar jag inte fastna för – lite tråkigt urval kanske? – men även om historien kanske inte är briljant i de svenska heller så brukar det ändå finnas något kul eller intressant. Detta var en författare som jag inte känner till, men den såg ju somrig ut i alla fall.

Med tanke på att jag inte hade några höga förväntningar blev jag positivt överraskad. En stor familj från stan: mamma, pappa, sju barn i varierande ålder samt en hushållerska, åker ut på sommarnöje på en ö. Mamma och pappa får dock snart besked om att de måste besöka en sjuk släkting. Men det ska ju inte vara några problem att lämna barnen över någon enstaka natt. Det är mer ordning på äldsta dottern än på mamman (som är vimsig och slarvig), och dessutom har de ju hushållerskan.

Det blir kaos. Ett väldigt finurligt konstruerat kaos. Boken är nästan uppbyggd som en deckare, fast utan brott. Man följer syskonens eftermiddag och kväll var för sig, och efterhand förstår man hur de utan att själva veta om det har hakat in i varandras upplevelser. Jag minns knappt vilka alla de sju syskonen var, det är inga enastående personskildringar direkt, men det var en rolig bok att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar