onsdag 7 augusti 2019

Elias Portolu

Elias Portolu
av Grazia Deledda

En av böckerna i den här serien med kvinnliga nobelpristagare i litteratur som kom ut förra året. Grazia Deledda är väl en av de författarna man nog inte hade läst annars. Jag hade aldrig hört talas om någon av hennes böcker, och det var ju också så länge sedan hon fick priset. Att man känner till hennes namn beror ju enbart på att det är så få kvinnor som har fått det här priset. Men det hade varit synd att inte läsa "Elias Portolu", för jag tyckte att den var riktigt bra. Levande personer, och en intressant miljö dessutom.

Elias Portolu är en ung man från Sardinien som suttit i fängelse ett par år på det italienska fastlandet. Detta verkar inte vara någon större skam för familjen, utan det ses mer som ett oturlig händelse för dem även om Elias kanske kunde ha skött sig lite bättre. I alla fall är det en stor händelse att han nu ska komma hem. Det blir också första gången han träffar sin äldre brors fästmö Maddalena.

Det är olyckligt att Elias varit borta medan hans bror uppvaktade Maddalena. Då hade det kanske gått på ett helt annat sätt. Nu blir Elias och Maddalena förälskade i varandra, men ingen av dem vill svika Elias bror. Elias försöker glömma Maddalena, bland annat genom att i stället ägna sig åt religionen. Kanske borde han lika gärna bli präst?

2 kommentarer: