lördag 31 augusti 2019

De röda kattorna

De röda kattorna
av Maria Lang

Det var på grund av att jag ville läsa den här som jag var tvungen att läsa Selma Lagerlöfs "Mårbacka". För de röda kattorna är hämtade därifrån, och boken utspelas i trakterna runt Mårbacka.

Bodil har tagit hand om sin lillasyster Ingalill sedan föräldrarna dog i en olycka några år tidigare. Nu är Ingalill vuxen men Bodil kan inte riktigt sluta ängslas över henne. Men den här sommaren har Bodil i alla fall rest till England på några månader. (Det hade jag också kunnat tänka mig.) Ingalill ska bland annat jobba som turistguide på Mårbacka. Bodil har fått ett vykort, och det var verkligen inte utförligt. När Ingalill inte hör av sig mer blir hon orolig och bestämmer sig för att resa hem till Sverige, men hon hittar inte Ingalill i hemmet och inte är hon kvar på Mårbacka. Det är ändå där hon setts senast och Bodil reser dit för att leta. Hon fruktar det värsta och det blir inte bättre av att en excentrisk litteraturvetare går runt och citerar Fröding – "Säv, säv, susa/våg, våg, slå/I sägen mig var Ingalill/den unga månde gå?"

Lite udda bok i den här serien eftersom man följer Bodils ångestfyllda sökande efter sin syster, i stället för att någon blir prydligt mördad i ett tidigt kapitel och Christer Wijk kopplas in. Det känns också obehagligt realistiskt jämfört med de vanliga fallen. Tankarna förs till en mängd händelser som har inträffat långt efter att den här boken skrevs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar