lördag 24 augusti 2019

How to Build a Girl

How to Build a Girl
av Caitlin Moran

Allt jag har läst om Caitlin Moran, vare sig det är självbiografiskt eller fiktivt, verkar vara olika versioner av hennes eget liv. Wolverhampton, en stor familj med små tillgångar, att vara en tjock, udda tjej med drömmar, populärkulturen, läsandet, skrivandet och TV-tittandet. Men det är lika bra för det. Det sägs ju att man ska skriva om det man känner till. Och Johanna Morrigan ÄR INTE Caitlin Moran, även om deras tidslinjer sammanfaller och en del saker som händer Johanna känns igen från de mer självbiografiska böckerna.

Johanna Morrigan måste dö. Hon har gjort för mycket dumt och pinsamt i sitt fjortonåriga liv, och det finns liksom inget sätt att rädda spillrorna. Det betyder inte att hon tänker ta livet av sig. Hon tänker i stället välja ett nytt namn – valet faller på Dolly Wilde – och skapa sig en ny personlighet. Dolly Wilde ska byggas av böcker, musik och musiktidningar och snattat smink. Det blir lite av en lovsång till bibliotek, som håller familjer som Morrigans med kunskap och kultur.

Dolly Wilde bombarderar en musiktidning med sina egna skivrecensioner och till slut ger de upp. Hon får komma dit. Hon får skriva för dem! Hon får recensera en konsert! Johanna nämner inte att hon inte har varit på någon konsert tidigare. Dolly Wilde går ju på konserter hela tiden. Dolly Wilde är alltid ute och festar, trots att Johanna verkligen inte är det. Men det funkar. Dolly Wildes liv blir hennes eget. Det betyder inte att Johanna slutar göra dumma och pinsamma saker, men nu Dolly-style (hihi).

Älskar 90-talsskildringen! Och jag tycker mycket om familjen och deras dynamik. Johannas storebror Krissi blev snabbt en favorit. Annars är det pappan som allting har kretsat kring. Han som gav upp sina musikerdrömmar för att ta ett vanligt jobb när Krissi och Johanna föddes i tät följd. Men kroppen blev förstörd, och tre barn till kom, och även om han fortfarande drömmer så blir det mindre sannolikt för varje år att han ska slå igenom med sin musik. Vad händer med honom när Johanna skapar en egen karriär i utkanten av den branschen?

Det är också en historia om klass och fattigdom. Familjen måste vända på varenda slant. Johannas stora skräckögonblick – det som leder fram till de pinsamma händelser som gör att identiteten Johanna Morrigan får anses förbrukad – är när hon inser att hon har anförtrott fel person att hennes pappa är sjukpensionär. Hon är övertygad om att den här personen kommer anmäla dem (ingen ser ju att hennes pappa är sängliggande vissa dagar, de ser ju honom bara när han fixar med grejer utomhus), de kommer förlora alla bidrag, familjen kommer gå under! När bidragen sänks, av andra orsaker, och det enda man kan dra in på är maten. För att inte tala om de uppoffringar som görs och som Johanna inte ens vet om, eftersom hon (med sin unga ålders rätt) är ganska så självupptagen.

Jag blev glad av att läsa "How to Build a Girl". Nu ser jag fram emot att läsa vidare om Johanna/Dolly i "How to Be Famous".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar