söndag 18 augusti 2019

I Capture the Castle

I Capture the Castle
av Dodie Smith

Jag har hört ganska mycket om den här boken och även sett en filmatisering, men hade ändå bara ett litet hum om hur den skulle vara. Boken berättas av huvudpersonen Cassandra, så tonen blir ju annorlunda än i filmen. Cassandra är sjutton år och vill öva upp sitt skrivande, både med tanke på att kanske bli författare och för att lära sig "speedwriting" (vet inte vad det heter på svenska, det är inte samma sak som stenografi) som kan vara bra för att få jobb. Hon bestämmer sig därför för att skildra sin familj och sin vardag. De bor i ett slott, därav att hon "captures the castle".

Ett slott låter ju fint, men det är snarare en ruin. Det är ju väldigt romantiskt, men också extremt opraktiskt. Tio år tidigare lekte livet. Cassandras far hade skrivit en banbrytande roman och varit på en inkomstbringande föredragsturné i USA. Han hyrde slottet, med ett långvarigt hyreskontrakt, och planen var ju att rusta upp det. Men han har inte kunnat skriva sedan dess och pengarna är slut sedan länge. Godsägaren har inte varit så noga med hyran, så de har kunnat bo kvar utan att betala för sig. Men nödvändigheter som mat och kläder är ett problem. Alla fina möbler som de har ägt är sålda nu. Under de här åren har de tre barnen också förlorat sin mamma och pappan har gift om sig. Styvmodern är ung och excentrisk, och hon kommer väl överens med barnen. Det är en originell familj som lever under märkliga omständigheter. Det kunde ha blivit för absurt för min smak, det är nära ibland, men som tur är så känns personerna ändå trovärdiga. Det hjälper att det är Cassandra som berättar allt, tror jag.

Saker händer! Godsägaren är död och hans arvinge – en amerikan – dyker upp tillsammans med sin mor och sin bror. Cassandras äldre syster Rose, familjens skönhet, har sagt att hon kan göra vad som helst för att ta sig ur sin situation. Hon längtar efter sällskapsliv, och efter kläder som man kan visa sig i i sällskapslivet. Att gifta sig rikt är inte den sämsta lösningen. Tyvärr blir det lite för uppenbart, och eftersom hon är ovan vid att umgås med folk i verkligheten framstår hon som tillgjord och märklig.

Cassandra nämner ofta klassisk litteratur, inte minst Jane Austen. Och intrigen känns lite Jane Austen-inspirerad, men uppdaterad till 1930-talet. Cassandra får så småningom många att skildra i sina skrivböcker, och hon får tillfälle att ändra uppfattning om flera av dem. En trevlig bok, Smiths debutroman (hon hade skrivit pjäser tidigare), skriven när hon bodde i USA under andra världskriget och längtade hem till England.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar