lördag 10 augusti 2019

De sista tanterna

De sista tanterna: Ett porträtt av 1900-talets osynliga vardagshjältar
av Fatima Bremmer
Foto: Magnus Wennman

Jag är väl en av få som ännu inte har läst Bremmers biografi om Ester Blenda Nordström. "De sista tanterna" är en äldre bok, men den har kommit i nyutgåva nyligen. På grund av framgångarna med den andra boken, kan jag tänka mig. Men detta är också en väldigt läsvärd bok.

Detta handlar om den klassiska svenska tanten, hon som man lätt känner igen men som inte gör så mycket väsen av sig. Här definieras hon som en äldre kvinna som tillhör en generation som inte upplevde någon specifik ungdomskultur. Där man i stället för att hålla kvar vid det ungdomliga såg fram emot att bli vuxen, och klä sig som en vuxen i stället för som ett barn. Den här boken är nästan tio år gammal, och redan då var det bara riktigt gamla kvinnor som tillhörde den här generationen. Eller subkulturen, som den också beskrivs som.

Här beskrivs vilken tid och vilka värderingar som har format tanterna, och det är många intervjuer med tanter. Jag blir också intresserad av besöken i en klädaffär och hos en frisör, som har som speciell inriktning just tanter. Tanter reser långväga ifrån, eller ringer efter att ha sett annonser i veckotidningar, för att köpa den sortens kläder som de vill ha och som inte längre är så lätta att hitta. Butiksinnehavaren beskriver hur det inte bara är en speciell stil, utan också en passform som inte stramar och skaver på en äldre kropp. Och frisören är en av de som kan konsten att lägga hår, vilket efterfrågas av många tanter. Men frisören är inte så ung själv och funderar på att gå i pension. Men var ska kunderna då ta vägen?

Fin presentation av det här ämnet, särskilt som tanterna själva får ordet och stiger fram ur osynligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar