tisdag 15 juli 2014

Purity


Purity
av Jackson Pearce

Det finns en annan bok som också heter "Purity", en bok där den svenske fotografen David Magnusson har fotograferat pappor och döttrar som har gått på så kallade Purity Balls. Jag har inte läst den, men man får många träffar som handlar om den boken när man googlar "purity ball". Och efter att ha läst Jackson Pearces "Purity" så kommer man att googla det. Purity balls är alltså baler dit fäder går med sina döttrar, oftast flickor i lägre tonåren. Ofta är flickorna klädda i vita balklänningar som för tankarna till brudklänningar, ibland utväxlar far och dotter ringar, och det avges löften. Döttrarna lovar att inte ha sex (eller ens dejta) innan äktenskapet. Fäderna lovar att vara goda förebilder, men framför allt att skydda sina döttrar och deras dygd.

Låter det vansinnigt? Det tycker jag med. Det kan omöjligt vara särskilt vanligt, men verkar ändå förekomma i ganska stor utsträckning och i nästan alla amerikanska delstater. Avhållsamhet (och kyskhetslöften?) verkar ju vara en stor grej i USA, men de flesta tycker nog ändå att den här sortens ceremonier känns ganska creepy. Och det finns ingen särskilt lång tradition bakom heller. Den första balen i den här stilen hölls tydligen så sent som 1998.

I Shelby Crewes hemstad har man haft en far-dotter-bal som kallas the Princess Ball i många år. Det är först de senaste åren, sedan en lokal kyrka började vara med och anordna den, som man införde renhetslöftena. Det vill säga att döttrarna lovar att inte ta droger, inte dricka alkohol innan de är 21 (och då måttligt) och inte ha sex innan äktenskapet. Det här tycker Shelbys pappa att de två ska delta i. De står inte varandra särskilt nära, men han är med i varenda tänkbar kommitté i stan, så självklart ska han hjälpa till att anordna the Princess Ball.

Shelby lever sitt liv efter de tre löften hon gav sin mamma sex år tidigare, sista gången de pratade med varandra innan mamman dog. Hon ska älska och lyssna på sin pappa, älska så mycket som möjligt och leva utan inskränkningar. Så när hennes pappa ber henne om något gör hon som han säger. Men i det här fallet skulle det definitivt innebära en inskränkning i hennes liv. Samtidigt är att bryta mot löften otänkbart för Shelby, och hon tänker absolut inte avge några löften som hon inte har för avsikt att hålla, vilket annars många av de andra deltagarna i balen tänker göra.

Hon måste försöka kringgå dem, och som vanligt tar hon sina bästa vänner Jonas och Ruby till hjälp. Jonas är hennes allra bäste vän, och den som håller ordning på Shelbys livslista - listan över allt hon vill göra innan hon dör. Och Ruby, den ohämmade kompisen, hejar på. Ruby är också den som har ett förslag till ett kryphål: Förlora oskulden innan balen då! Shelby har fem veckor på sig.

Jag läste att när Jackson Pearce (som är en kvinna förresten, svårt att avgöra med amerikanska namn ibland) fick idén till "Purity" så hade hon trott att det skulle bli en lättsam komedi, men det blev något annat. Den handlar om för vem man ska leva, och vems råd man ska följa - särskilt när de som det är meningen att man ska vända sig till inte kan eller vill svara ordentligt på ens frågor. Ett ganska vanligt tema för en ungdomsbok kanske, men jag gillade den här ganska bra. Och trots att författaren blev överraskad över hur seriöst hennes ämne blev så är det fortfarande en väldigt rolig bok.

2 kommentarer:

  1. Låter som en intressant bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! En stor anledning till att jag läste boken var att jag hade hört talas om de här balerna tidigare.

      Radera