torsdag 24 april 2014

Fremmed måne


Fremmed måne
av May Grethe Lerum

I den tjugotredje boken i Livets døtre är det flera som går runt och väntar på barn som ska födas. Inte enbart med glädje, för det finns tecken på att inte allt kommer gå bra. Tecken som i varsel och föraningar, snarare än medicinska tecken. Och att varslet slår in är inte osannolikt, det var ju livsfarligt att föda barn på 1700-talet.

Samtidigt känner Amelia att det är dags att äntligen läsa Marias efterlämnade böcker. Maria var huvudperson för många böcker sedan, och man fick bara läsa om delar av hennes liv. Om hennes ungdom, och hur hon tvingades lämna sin man och dotter när hon anklagades för häxeri. Hon avrättades faktiskt inte, utan en annan sorts dom väntade. Man fick följa henne vidare ett tag, men sedan försvann hon tills hon återvände hem på gamla dagar. Amelia fick ärva hennes dagböcker. Hon har inte vågat läsa dem förrän nu, så nu får vi läsare äntligen ta del av Marias spännande liv. Och det är ju sannerligen en annorlunda miljö än i de andra böckerna i serien.

Det känns som att det har handlat om samma personer länge nu. Marja (ej att förväxla med Maria) var ju huvudperson redan i den sjunde boken. Sedan har det tillkommit fler generationer, men Marja är ju fortfarande i livet och mycket aktiv. Så det blir ju en välkommen omväxling att läsa om några helt andra i vissa kapitel. Jag tror också att det här kan vara starten på att en ny person kommer in i serien så småningom. Jag är inte säker, men jag kan inte se något annat skäl till att Marias historia berättas nu.

Livets døtre:
1. Bøddelens kvinne
2. Marias bok
3. Blodsbånd
4. Brutte lenker
5. Soningstid
6. Veier over hav
7. Øye for øye
8. Vinterfrukt
9. Fortidens synder
10. Opprør
11. Slavenes by
12. Solefall 
13. Englenes dans 
14. Nymånenatt 
15. Når dagen gryr 
16. Stormsyn 
17. Nattvandring
18. Ukjente stier 
19. Fredløs
20. Trollkatt
21. Veiskille 
22. Mørke makter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar