söndag 27 april 2014

En smakebit på søndag (vecka 17)

http://gronneskoger.blogspot.se/2014/04/the-57-lives-of-alex-wayfare-av-mg.html

Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Dags för smakebit! Jag har visserligen tänkt åka till Göteborg idag, men i kväll kommer jag kunna titta på de andra bloggarna som är med den här veckan. :)

Jag har faktiskt aldrig läst något av Göran Tunström! Är det inte för hemskt? Så nu tänker jag göra något åt det. "Juloratoriet" är framplockad ur min SUB och smakbiten kommer från första sidan.
Utanför Österbergs Ur och Optik blev jag länge stående: på en bädd av julglitter och syntetisk snö, bland tomtar jag tyckte mig känna igen från barndomen, var det ett virrvarr av klockor: väckarur, armbandsur, nätta väggpendyler, en gammaldags mormorsklocka, fickur och små damur, omöjliga att avläsa. Jag räknade till tjugosju olika tidmätare och de var alla igång.
Och ingen av dem visade samma tid. En var kvart över två, en tjugo över fyra, en tredje visade strax midnatt eller mitt på dagen. Oförtrutet tickade de på, var och en i sin tid, obekymrade om varandra. Ingen var falsk och ingen sann, det fanns inget före och inget efter. Alla var vända inåt mot sin egen mekanik.
(Göran Tunström, "Juloratoriet", s. 7)

32 kommentarer:

  1. Jag har inte heller läst något av Göran Tunström och det jag hört om hans böcker får mig inte direkt att vilja läsa dem heller. Ska bli kul att höra vad du tycker sedan, kanske kan jag ändra mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, har du hört dåliga saker om dem? Eller verkar det bara som ointressanta ämnen? Jag har nog bara hört bra saker, sen vet jag faktiskt inte vad de brukar handla om. Jag får väl se. :)

      Radera
    2. Nej, egentligen handlar det mer om hans sätt att skriva som verkar vara allt jag inte gillar. Det kan vara något som jag bara har fått för mig... :)

      Radera
    3. Aha. Det är ju svårt att veta i förväg förstås. Så här i början tyckte jag att det var lite väl mycket uppräkningar (som i den här smakbiten) men det fortsätter kanske inte på det sättet sedan.

      Jag har haft boken liggande i flera år. Tycker inte att den ser så väldigt lockade ut när man tittar på den. Lite tråkig ... Omslag med bild från en filmatisering, tydligen. Men den skulle ju kunna vara bra ändå. ;-)

      Radera
  2. Flott smakebit, ønsker deg en deilig søndag :)

    SvaraRadera
  3. Denne boka står i bokhylla mi, og jeg har rett og slett glemt å lese den. Tror det er en bra bok, så nå skal den tas fram.

    SvaraRadera
  4. Ny bok för mig (även om jag sett det här omslaget förut). Tack för tipset :)

    SvaraRadera
  5. Den är så bra. Hade den som ljudbok i bilen för många år sedan och höll på att komma för sent till jobbet för att den var så spännande.

    SvaraRadera
  6. Jeg har heller ikke lest noe av Göran Tunström, så takk for tips og smakebit :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst känns det som någon man borde läsa? :)

      Radera
  7. Jag har inte heller läst något av Tunström. Av smakbiten fick jag nästan julstämning, kanske det skulle vara en bra bok att läsa i juletider?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte riktigt - i kapitlet efter var det sommar. Och sen har jag inte hunnit så mycket längre.

      Radera
  8. Har ikke lest noe av Tunström, tusen takk for tips!

    SvaraRadera
  9. En trevlig smakbit från en bok som jag har tänkt läsa hur länge som helst!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar vad det är med den som gör att man planerar att läsa den, men sen blir det inte av.

      Radera
  10. Å denne er vakker, en nydelig bok. Har både sett filmen og lest boka. Kos deg.:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra. Jag har inte hunnit läsa så mycket i den än.

      Radera
  11. Jag har inte läst något av Göran Tunström men det borde jag kanske göra.... tack för smakbiten! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag kommer gilla hans stil eller inte, men det känns nästan som man borde ha läst något av honom i alla fall.

      Radera
  12. Jeg kjenner tittelen på boka, men ikke innholdet. Smakebiten var virkelig god, og jeg lurer på hvordan fortsettelsen går(og hvorfor denne personen står der og filosoferer om alle disse urene). Ha en fortsatt herlig søndag, Marika!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här. Titeln är väldigt känd, men jag har nog inte hört nåt om innehållet utöver baksidestexten på boken.

      Radera
  13. Jag har läst flera av Tunström och gillar dem! Speciellt Juloratoriet!

    SvaraRadera
  14. Jag har inte heller läst något av Tunström. Däremot har jag sett filmatiseringen av Juloratoriet. Var nog tyvärr för ung för att uppskatta den riktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har missat eller glömt att den filmats. Alltså, det står ju på boken att omslagsbilden är från filmen, men när kom egentligen den?

      Radera
  15. Åh - Göran Tunström läste jag mycket av en period - han var en av mina favoritförfattare. För en av sina böcker intervjuade han min pappa som "research" :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Det blir säkert lite extra intressant att läsa hans böcker då. Jag har bara hunnit läsa en kort bit i "Juloratoriet" än så länge, men det låter ju bra att det är så många som hyllar boken.

      Radera