måndag 21 april 2014

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö + Sanningen i fallet Bertil Albertsson?

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Sanningen i fallet Bertil Albertsson?

av Håkan Nesser

Jag har läst om den här boken, som alla så klart redan känner till. Jag hade faktiskt glömt en del av det som händer i den, till exempel att deckarbiten faktiskt inte tar upp så många sidor som jag trodde. Det är en uppväxtskildring och deckare från en anonymiserad plats som väl inte kan vara något annan än Kumla med omnejd. Staden i boken kallas K-a, ligger nära Hallsberg, Håkan Nesser kommer därifrån och staden har precis de stora arbetsplatser som Kumlas Wikipediaartikel nämner. Alltså fängelset, och fabriker för dels skor, dels sylt och saft (BOB). Bra Närkebok till mitt landsskapsprojekt.

Det är en sommar i början av 60-talet (skriven som 196-, men ska väl vara 1962 förstår man) som bokens berättare Erik minns särskilt klart, eftersom det hände något som han kallar Det Fruktansvärda just den sommaren. Med det menar han något annat än det som man får reda på i början, att Eriks mamma ligger på lasarettet och är döende, även om det är detta som Erik pappa avser när han redan på första sidan konstaterar att det kommer bli en hård sommar. Och detta är orsaken till att Erik tillbringar sommarlovet ute i familjens sommarstuga tillsammans med sin vuxne bror och Edmund, en kille i Eriks egen ålder. Det är deras fäder som känner varandra, men det visar sig att Erik och Edmund kommer bra överens. Och det händer massor av saker under sommaren. På många sätt en perfekt sommar ur två fjortonåriga killars perspektiv. (Om man bortser från att det av olika skäl är en hård sommar i båda familjerna, men det kan de ju inte tänka på hela tiden.) Fast allting leder ju fram till det där Fruktansvärda. Som vi väl alla vet är ett mord?

Jag tycker om hela boken. Först skildringen av sommaren, som känns lite nostalgisk, och som sommarlov ska vara enligt böcker och filmer, fast mer realistiskt och inte lika ljust. Och sedan deckargåtan, där man verkligen inte vet vad man ska tro. För man får inte riktigt veta det.



Tydligen utlovade Nesser ett avslöjande om ingen hade lyckats lösa fallet inom tio år efter att boken kom ut. "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" kom ut 1998 och 2008 kom en tunn liten bok ut - "Sanningen i fallet Bertil Andersson?". Den kallas "vitbok" på omslaget och medverkande är Håkan Nesser samt Erik Wassman (berättaren i "Kim Novak ...") samt andra fiktiva personer som sitter inne med (eller tror sig sitta inne med) fakta som kan bidra till att mordet klaras upp. En lite annan grej än att bara helt enkelt tala om mördarens namn. Klart värd att läsa om man gillar "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö".

Lästa landskap
Götaland
Skåne: "Rapsbaggarna" av Karin Brunk Holmqvist
Blekinge: "Nässlorna blomma" av Harry Martinson
Öland: "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" av Sara Ohlsson
Gotland: "Bara någon att straffa" av Kristofer Ahlström
Småland: "Finns inte på kartan" av Carin Hjulström
Halland: "Springa med åror" av Cilla Naumann
Bohuslän: "Allt som återstår" av Elin Boardy
Dalsland: "Du och jag och vi" av Pia Hagmar
Västergötland: "Den larmande hopens dal" av Erik Andersson
Östergötland: "Här ligger jag och blöder" av Jenny Jägerfeld

Svealand
Närke: "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" av Håkan Nesser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar