torsdag 22 augusti 2013

Nattens mörka toner


Nattens mörka toner
av Domingo Villar

Det här är den första boken i Domingo Villars deckarserie om polisinspektören Leo Caldas. Det finns minst en bok till. Intressant att det utspelar sig i Galicien. Den delen av Spanien vet jag inte mycket om. Fast jag har hört talas om såna där långhalsar, nån sorts havsdjur som är en delikatess där. Jag ser att Domingo Villar är matkritiker till vardags - det förklarar ju en del. Massor av mat och vin i den här boken.

Leo och hans bufflige assistent Rafael Estévez kopplas in på ett mordfall. En jazzmusiker har hittats mördad i sitt hem. Mordet är oerhört grymt och det tar tid innan rättsläkarna ens förstår vad som har hänt. Men vem kan ha utfört det. Leo och Rafa står handfallna, och gör knappt några efterforskningar! Alltså, det blir ju en kortare och elegantare bok så här, men borde de inte börja med att spana brett? De pratar inte ens med offrets närmaste släkt. Leo tänker till och med att det borde han kanske göra, och så gör han inte det.

Men jag tyckte ändå ganska bra om boken. Lite komisk detalj att assistenten Rafa är ny i Galicien (han har blivit förflyttad från Zaragoza, möjligen på grund av att han misskött sig där). Han är alltid otålig och har lätt att ta till våld, och det blir inte bättre av att galicier i allmänhet verkar ha en tendens att ge omständliga svar eller svara på frågor med en annan fråga, eller inte ens förstå att det ställs en fråga till dem. Tur att Leo är mera sansad. Jag kan tänka mig att läsa mer om de här.

Karin har också läst "Nattens mörka toner".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar