tisdag 27 augusti 2013

Det brenner en ild


Det brenner en ild
av Margit Sandemo

Det här ska vara Margit Sandemos allra sista roman. Tråkigt att den inte är särskilt bra. Kiaras saga hör verkligen inte till Margits bättre bokserier. Det finns ju en del idéer som det säkert kunde blivit något bättre av, men ingenting hinner bli särskilt spännande eller intressant förrän det hela redan är avklarat. Att det inte alls verkar utspela sig i den tid det sägs vara gör ju inte heller saken bättre.

Jag tycker att det är väldigt underhållande att personerna i Margits böcker ofta drivs av väldigt låga och till och med löjliga motiv, som maktlystnad, lust, lättja, dumhet, godissug, urinvägsinfektion och diarré. ;-) Det här är också en värld där de goda för det mesta belönas på slutet och de onda straffas, som i en saga. Det är också det hon själv säger att hon skriver, sagor för vuxna. Men jag tycker nog att de som visar sig inte hålla måttet ibland straffas väl hårt för sina synder. I den här serien finns det till exempel en person som från början beskrivs som ganska bra. Vissa brister i karaktären fanns väl, men det tycker jag att man kan ha överseende med, speciellt hos en så ung person som här. I nästa bok tyckte jag att personligheten ändrades ganska mycket till det sämre, jag kände inte riktigt igen henne från första boken. I tredje boken blir det uppenbart att hon inte är av det rätta virket, och hon får vad hon förtjänar på slutet. Men förtjänar hon verkligen något så hemskt som det hon råkar ut för?

Det är ändå kul att läsa för de inbitna fansen, som har läst de flesta av Margits böcker och som kommer känna igen hennes speciella ämnen, personligheter och platser. Det är gåtor, övernaturligheter, ett par söta kärlekshistorier och all den humor man förväntar sig. Men jag kan tyvärr inte rekommendera böckerna till någon annan än de redan frälsta. (Den här ska vidare till min syster nu.) Jag tror dock att böckerna kan vara något bättre på svenska. Jag brukar föredra originalspråket här, men det är ju det här att de ges ut på norska så mycket tidigare ... Vänta vill jag inte.

Kiaras saga:
1. Skytsånden
2. De tre søstrene
3. Det brenner en ild

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar